Share
În Baia Mare începe „Ethnologica Film Fest”; Sunteți invitați să vedeți filmele care au intrat în finală

În Baia Mare începe „Ethnologica Film Fest”; Sunteți invitați să vedeți filmele care au intrat în finală

În perioada 18-19 octombrie, în Baia Mare se va desfășura prima ediție a Concursului Național de Film Etnologic de scurtmetraj – „Ethnologica Film Fest”.

Festivalul îşi propune descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film de scurtmetraj cu tematică etnologică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Departamentul de Filologie și Studii Culturale.

În 18 octombrie va avea loc deschiderea festivalului la Teatrul Municipal din Baia Mare, urmată de proiecția filmelor intrate în finală. Pe 19 octombrie, va avea loc Gala laureaților şi premierea, în prezenţa participanţilor.

„Festivalul Concurs Național „Ethnologica Film Fest”  a luat naștere din dorința de a consolida acest segment al culturii. Sesizând că în județul Maramureș nu a fost organizat niciodata un astfel de eveniment am considerat că este necesar să intervin. Scopul principal al acestui Festival este de a promova și încuraja acest gen de activități și totodată de a completa colecția de filme etnologice pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș o deține. Consider că prin acest demers se vor păstra dovezi palpabile ale culturii tradiționale românești.

Cu toate că este prima ediție, în concurs au fost înscrise filme din toată țară nu doar din județul nostru, dintre care pentru jurizare au fost preselectate 16 filme, cele care au respectat Regulamentul Festivalului, iar în finală vor merge 7 dintre acestea. Jurizarea a fost făcută de către oameni de specialitate din țară: etnologi, cercetători, scenografi și oameni de cultură.

Fiind abia la început, fără o tradiție în spate, pot spune că sunt mulțumit de felul în care au decurs înscrierile, iar filmele pe care le-am primit au fost atât de bune încât jurizarea a fost extrem de dificilă. Îmi doresc ca acest Festival să devină tradiție și trăiesc cu convingerea că fiiecare ediție organizată va aduce plus valoare patrimoniului cultul al Maramureșului și de ce nu al României.

Așa cum am spus și mai sus, filmele înscrise vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și îmi propun ca în viitor să organizăm seri de proiecție atât cu filmele înscrise în Festival cât și cu cele realizate de instituția noastră și pe care le avem în arhivă.

Vă invităm cu mare drag la Teatrul Municipal Baia Mare în 18 și 19 octombrie. Miercuri, începând cu ora 14 vor fi difuzate cele 7 filme care au intrat în finală și dintre care prin votul publicului va fi ales un câștigător. Joi, începând cu ora 15 va fi lansată Revista Ethnologica nr. 86-87, iar de la ora 16 Gala Laureaților. În final, elevii Școlii Populare de Artă Baia Mare vor susține un moment artistic, muzică tradițională.

Intrarea este liberă!”, informează prof. Lucian-Claudiu Iluț, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu