Share
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXII-a

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXII-a

Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!

 

XXII

Buletinul meteorologic despre evoluţia pro­ba­bilă a vremurilor, elaborat de domnul Lutz Korodi, la 29 octombrie, în timpul primei vizite a con­silierilor orăşeneşti la casa din cartierul Pianul de Sus.

„Frigul din ultimele zile se va accentua şi mai mult în cursul nopţilor următoare. Iarna se va înteţi şi va câştiga timpul pierdut. După vremea rece din octombrie, va urma un noiembrie călduros şi un decembrie în care numărul zilelor senine va predomina. Până după sărbătoare. Fără zăpadă, fără frig. Cei din Medio Monte se vor îndoi de as­primea iernii. Într-o singură săptămână, capriciile vremii vor schimba cu desăvârşire aspectul oraşului. Crivăţul va demonstra că n-a pierdut nimic din tăria cu care sufla în alte timpuri. Acelaşi crivăţ. Deloc altul. Gerul va da o ca­tegorică dezminţire celor care vorbeau despre o schimbare climaterică a Europei.

Marta Adela Nistor, soţia consilierului orăşenesc, va îngheţa, în pădurea de la galeria Victoria Slăninoasa. La etatea de patruzeci şi opt de ani. Va da semne de demenţă, înainte de îngheţ. În noaptea dintre o miercure şi o joi, va pleca de-acasă îndurerându-l profund pe consilierul orăşe­nesc. Într-o altă noapt de miercure spre joi, la orele unu, va fi găsită complet îngheţată. Consiliul Orăşenesc îi va autoriza înmormântarea cu preot.

Domnului consilier orăşenesc Matiaskovski i se va fura statueta argintată, de pe crucea propriului său cavou. De către o mână criminală rămasă necunoscută. Statueta, reprezentând o pisică gălbuie, cu bot rotund şi ochi mari, se va găsi în magazinul de fierărie de pe strada Mali­novski. Hoţul va rămâne necunoscut.

Domnului consilier orăşenesc Benea i se va răsturna sania pe drumul de întoarcere de la „Providenţa Divină”. Îşi va fractura tibia, peroneul şi femurul, de la piciorul stâng.

Domnul consilier orăşenesc Trif va fi victima unei că­deri de rocă. La intrarea în puţul „Ioachim” de pe Medio Monte. I se va fractura piciorul drept.

Exasperat de tripla sa fractură, chinuit de dureri insuportabile şi de spaima că nu se vor prinde oasele la locul lor, domnul consilier orăşenesc Benea îşi va lega ştreangul de clanţa de la uşa locuinţei. Va renunţa la gestul disperat gândindu-se că ar putea fi interpretat ca un exemplu negativ, în ochii locuitorilor din Medio Monte.

După aceea, va veni primăvara.

(Va urma)

Marian ILEA

Sursa foto – Nicolae Uszkai

Citește și

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXI-a


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu