Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Rolul în viața noastră cotidiană al stimei și aprecierii personale; Factorii care afectează stima de sine - 1 oră în urmă
Teodora Tomoiagă din Moisei, despre obiceiuri vechi și meșteșuguri din Maramureșul istoric - 3 ore în urmă
A fost semnat acordul de cooperare între județul Maramureș și raionul Ungheni din Republica Moldova - 4 ore în urmă
Mai multe unități de învățământ din Maramureș primesc bani pentru amenajarea grupurilor sanitare - 4 ore în urmă
L-ați văzut? Un minor de 17 ani a plecat de acasă și e de negăsit - 4 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc o nouă ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți - 4 ore în urmă
Patru aparate de tip drug test vor fi achizițonate în Maramureș - 9 ore în urmă
PS Iustin a vizitat câteva lăcașuri de cult din Protopopiatele Chioar și Baia Mare - 9 ore în urmă
Elevii maramureșeni care au obținut media 10 la Evaluarea Națională au fost premiați - 10 ore în urmă
Autoclava Magic Kukta de la butoaieinox.ro s-a bucurat de o atenție deosebită la Ziua Recoltei de la Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” va fi vernisată și la Sighetu Marmației
Maestrul Gheorghe Codrea, în expoziție de pictură dedicată universului maramureșean la Sighetu Marmației.
Expoziția se intitulează „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”, este curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean și se va deschide joi, 30 martie, de la ora 14.00. Vernisajul va avea loc la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, în Sala de expoziții Justinian Arhiepiscopul aflată la etajul 1 al clădirii.
După o primă întâlnire cu publicul maramureșean în expoziția organizată la Galeria de Artă UAP Baia Mare, artistul Gheorghe Codrea își face acum debutul expozițional pe simezele orașului natal. Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” va fi itinerată într-o formă extinsă cu acest prilej, având în prim-plan creațiile inspirate din lumea satului maramureșean.
Gheorghe Codrea a împlinit 95 de ani pe data de 2 martie, iar operele de artă prezente în expoziție ilustrează aspecte biografice prin prisma anotimpurilor, experiențe și trăiri transpuse în imagini familiare: peisajele pline de farmec, turlele bisericilor maramureșene, tradițiile unificatoare din comunitate și credințele străvechi transmise din generație în generație. Artistul a realizat aceste lucrări după mai multe decenii de la părăsirea ținuturilor natale, aspect care ilustrează caracterul de omniprezență a imaginarului maramureșean în conștiința sa.
Gheorghe Codrea are o carieră artistică întinsă pe 7 decenii și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit la Cluj în 1956, unde a fost scenograf–artist al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.
Vernisajul se va desfășura în prezența artistului nonagenar, iar alături de curatoarea expoziției vor mai lua cuvântul Pr. Dan Sioan Sidău, directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, și Demostene Șofron, jurnalist cultural.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 30 martie – 30 aprilie 2023, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Accesul este gratuit în toate spațiile Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
Sursa foto autor – Doru Eugen