Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 49 minute în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 2 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 3 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 4 ore în urmă
Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 6 ore în urmă
Prognoza Meteo - 6 ore în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 6 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 15 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 15 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 17 ore în urmă
Dezbatere captivantă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: „Utopie vs. Distopie”
Astăzi, 17 martie, începând cu ora 17:00, pasionații de filosofie, literatură și societăți imaginare sunt invitați la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș pentru prima întâlnire din seria „Utopie vs. Distopie”. Evenimentul va avea ca punct de plecare celebra lucrare Utopia (1516) a umanistului englez Thomas Morus (More), o operă care a influențat profund gândirea politică și literatura de-a lungul secolelor.
O utopie descrie o societate ideală, guvernată de principii de egalitate, justiție și armonie. Conceptul a fost introdus de Thomas Morus în secolul al XVI-lea, când a imaginat o insulă perfect organizată, în care oamenii trăiesc în bunăstare și fără conflicte. De-a lungul timpului, ideea a inspirat numeroase viziuni asupra unei lumi mai bune, dar și reacții critice.
La polul opus, distopia este o viziune pesimistă asupra societății, prezentând un viitor sumbru, marcat de autoritarism, supraveghere excesivă și lipsa libertății. Scriitori precum George Orwell (1984), Aldous Huxley (Minunata lume nouă) și Margaret Atwood (Povestea slujitoarei) au ilustrat în operele lor pericolele unei societăți controlate și lipsite de drepturi fundamentale.
Thomas Morus (1478–1535) a fost un umanist, jurist și om de stat englez, cunoscut pentru viziunea sa despre o societate perfectă. Utopia, publicată în 1516, a devenit un punct de referință pentru gândirea politică, inspirând atât filosofi, cât și autori de literatură științifico-fantastică. În ciuda idealismului său, Morus a avut un destin tragic, fiind executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea după ce a refuzat să recunoască separarea Bisericii Anglicane de Roma.
În cadrul evenimentului, participanții vor explora nu doar ideile din Utopia, ci și concepte moderne precum transhumanismul – viziunea unei evoluții tehnologice care depășește limitele umane, extropianismul – credința în progres nelimitat prin știință, și bioconservatorismul – opoziția față de modificările radicale ale naturii umane.
Cu un subiect atât de provocator, se anunță o dezbatere intensă și plină de idei fascinante. Accesul la eveniment se face pe bază de taxă de participare, în valoare de 5 lei.
Vasile Petrovan