Share
A plecat către Lumină: S-a stins artistul adoptat de vișeuani Viorel Nimigeanu, deținătorul recordului de biserici pictate, 53 la număr! (FOTO)

A plecat către Lumină: S-a stins artistul adoptat de vișeuani Viorel Nimigeanu, deținătorul recordului de biserici pictate, 53 la număr! (FOTO)

Marele pictor Viorel Nimigeanu a plecat spre Lumină, scriu reprezentanții Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus. Artistul a părăsit această lume în data de 12 ianuarie,

Artistul a trăit în Vișeu de Sus aproape 20 de ani și, fiind profesor de desen și pictură la două școli vișeuane și la actualul Club al Copiilor, respectiv cetățean de onoare. În anul 2013 a fost alături de reprezentanții centrului la Tabăra Internațională de Pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”, când a surprins într-un tablou apa Vaserului cu o viteză mai mare decât cea a apei de munte (în aproximativ 10 minute a realizat o lucrare ce se află în patrimoniul muzeului vișeuan).

Presa centrală a relatat faptul că Viorel Nimigeanu a decedat, la vârsta de 70 de ani, fiind răpus de COVID-19. „Are o contribuție importantă la pictura murală monumentală. Deţine recordul mondial la numărul de biserici pictate – 53, printre acestea numărându-se și cele din Vișeu de Sus, de pe Valea Scradei. Transmitem sincere condoleanțe familiei și ne amintim de Viorel Nimigeanu prin câteva lucrări realizate de el în Vișeu de Sus. Odihnă veșnică, maestre!”, a scris Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social din orașul maramureșean Vișeu de Sus.

„Îmi amintesc de o zi când am fost la o stână în Maramureş, de la Vişeu în sus, cu un preot ca să dezlege locul, să nu vină trăznete şi să nu moară animalele. «Luaţi patru pânze cu dumneavoastră!» îmi zice. Eu îi zic că nu voi lua nicio pânză pentru că oile şi caprele în timpul verii sunt dinamice şi nu le pot picta. Cu toate acestea, fac ce zice preotul. La acea stână era un baci care avea 14 copii şi o turmă de 300 de animale. La un moment dat mă apropiu cu şevaletul şi încep să pictez, accelerând pe măsură ce înaintam în pictură. Patru tablouri am făcut şi nicio capră nu s-a mişcat. Când am terminat, vine baciul la mine să vadă ce am făcut. Eu îi zic că degeaba îi arăt, că nu înţelege semnificaţia liniilor trase de mine. I-am întins totuşi pânzele şi începe să îşi cheme copiii. «Asta-i Codruţa, asta-i Mândruţa», zice baciul, recunoscându-şi animalele în pictura mea. A fost cea mai mare onoarea să văd cum un om cu patru clase îşi recunoaşte oile acolo”, declara maestrul pentru transilvaniareporter.ro, mențiune făcută de reprezentanții Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.

Viorel Nimigeanu, în vârstă de 70 de ani, fusese internat la terapie intensivă, în București, fiind depistat pozitiv la testul pentru covid. Starea pictorului s-a agravat, în ultimele șapte zile fiind intubat. Recunoscut ca fiind unul din mari artiști plastici contemporani ai României, și profesor la Universitatea de Artă și Design, Viorel Nimigeanu a avut o carieră strălucită în lumea artelor plastice, a notat playtech.ro.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu