Israel a lansat atacul asupra Iranului în noaptea de joi spre vineri, 13 iunie 2025 - 21 minute în urmă
Prognoza meteo pentru Maramureș – 13 iunie 2025 - 1 oră în urmă
O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 11 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 11 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 13 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 14 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 15 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 15 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 16 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 18 ore în urmă
19 mai 1919 – aniversăm lupta pentru drepturile copilului
Pe 19 mai 1919, în Marea Britanie, lua ființă una dintre cele mai importante organizații nonguvernamentale din lume – Save the Children, cu misiunea de a apăra și promova drepturile copiilor, în special în fața ororilor provocate de război și sărăcie. La originea inițiativei stătea scriitoarea și activista britanică Eglantyne Jebb, o femeie vizionară care a avut curajul să afirme, într-o Europă încă zguduită de Primul Război Mondial, că toți copiii au dreptul la viață, educație, protecție și șanse egale, indiferent de naționalitate sau statut social.
După 106 ani, Save the Children este activă în peste 120 de țări, inclusiv în România, și continuă să salveze vieți, să ofere acces la educație, să protejeze copiii de violență, abuz și exploatare. De la intervențiile în zone de conflict și tabere de refugiați, până la programe educaționale în comunități defavorizate sau campanii de conștientizare la nivel global, organizația rămâne un reper al implicării umanitare și al respectului față de copil ca ființă cu drepturi depline.
România și Save the Children
În România, organizația este activă din 1990 și a devenit un partener constant al școlilor, spitalelor și autorităților, sprijinind mii de copii vulnerabili și promovând politici publice care să le asigure un viitor demn. De la combaterea abandonului școlar la facilitarea accesului la servicii medicale sau consiliere psihologică, Save the Children România este un exemplu de continuitate și eficiență în lupta pentru o copilărie protejată.
Astăzi, la mai bine de un secol de la înființare, Save the Children rămâne o voce puternică în apărarea celor care nu pot protesta, care nu pot vota, dar care au cel mai mare drept la protecție: copiii. Este o zi în care ne amintim cât de important este să ne implicăm, să susținem educația, empatia și solidaritatea.
Vasile Petrovan