Prognoza meteo pentru Maramureș – 13 iunie 2025 - 37 minute în urmă
O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 10 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 10 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 13 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 14 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 14 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 15 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 16 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 17 ore în urmă
Actualizare: Tragedie în Baia Mare – Bărbatul care a căzut în gol de la etajul 7 a murit la spital - 18 ore în urmă
11 iunie 1184 î.Hr – Mit și istorie
După zece ani de asediu fără rezultat, grecii au recurs la un plan îndrăzneț. Au construit un cal uriaș din lemn, aparent ca ofrandă pentru zei, și s-au prefăcut că părăsesc lupta. Troienii au tras calul în cetate, fără să știe că în interior se ascundeau soldați greci.
În miezul nopții, luptătorii au ieșit din ascunzătoare, au deschis porțile orașului și au lăsat restul armatei să pătrundă. A fost sfârșitul Troiei.
Eratostene și data „oficială” a căderii Troiei
Cine a spus că Troia a căzut pe 11 iunie 1184 î.Hr.? Un mare gânditor grec, Eratostene din Cirene, astronom și geograf, care a încercat să stabilească cronologia miturilor grecești folosind date istorice și observații astronomice.
Nu avem dovezi directe că exact în acea zi s-a întâmplat totul, dar data a devenit un simbol în cultura europeană.
Ce spun arheologii? – Troia chiar a existat!
Troia nu este doar un mit. În secolul XIX, arheologul german Heinrich Schliemann a descoperit ruinele unui oraș antic în Turcia, în zona numită astăzi Hisarlık. Săpăturile au arătat că acolo au existat mai multe orașe suprapuse, distruse de-a lungul timpului.
Cea mai apropiată de povestea lui Homer este Troia VIIa, care pare să fi fost incendiată în jurul anului 1180 î.Hr. , deci foarte aproape de data propusă de Eratostene.
Au fost găsite ziduri groase, vase sparte, urme de foc și schelete în diferite poziții, semne clare ale unei distrugeri violente.
Troia a devenit mai mult decât un loc, este un simbol al tragediei, curajului, iubirii și trădării. Povestea are personaje memorabile: Achille, luptătorul aproape invincibil, Hector, eroul troian, Elena, femeia pentru care s-ar fi dus războiul, și desigur, celebrul Cal Troian, devenit expresie pentru orice păcăleală bine pusă la cale.
Poate nu vom ști niciodată exact cum a fost, dar ce știm sigur este că această poveste a trecut testul timpului. Și, la fel ca zidurile Troiei, a rămas în picioare în memoria omenirii.
Vasile Petrovan