Share
Wikipedia luptă împotriva cenzurii rusești. Kremlinul „atacă informațiile vitale pentru viața oamenilor pe timp de criză”

Wikipedia luptă împotriva cenzurii rusești. Kremlinul „atacă informațiile vitale pentru viața oamenilor pe timp de criză”

Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, a depus un recurs împotriva hotărârii judecătorești a unei curți de justiție din Moscova prin care li s-a cerut să elimine informația postată online despre invazia Ucrainei și a spus că oamenii au dreptul de a cunoaște adevărul despre război, informează Reuters, arată digi24.ro.

Curtea din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu suma de 5 milioane de ruble (88.000 de dolari) pentru că a refuzat să șteargă ceea ce autoritățile ruse consideră a fi „dezinformare” în articolele despre războiul din Ucraina în limba rusă, precum cele intitulate „Invazia Rusiei în Ucraina”, „Crime de război în timpul invaziei rusești a Ucrainei” și „Masacrul de la Bucha”.

„Hotărârea insinuează că informațiile bine studiate și verificate de pe Wikipedia care sunt incongruente cu relatarea guvernului rus reprezintă dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier al Fundației Wikimedia. Wikipedia este una dintre puținele principale surse de informații verificate în limba rusă și încă accesibile pentru populația rusă după campania Moscovei de a cenzura mass-media din Rusia.

„Guvernul atacă informația care este vitală pentru viața oamenilor pe timp de criză”, a spus LaPorte. „Cerem curții să reconsidere în favoarea drepturilor tuturor de a accesa informații și de a se exprima liber”. Fundația a fost acuzată în temeiul unei legi prin care Rusia i-a cerut să șteargă informațiile interzise. Cazul a fost inițiat de autoritatea rusă pentru reglementarea comunicațiilor, Roskomnadzor. În recursul introdus acum o săptămână de Wikipedia se precizează că ștergerea informației constituie o încălcare a drepturilor omului. Potrivit celor de la Wikipedia, Rusia nu are nicio autoritate asupra Fundației Wikimedia, care este disponibilă în toată lumea în peste 300 de limbi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu