Share
Vine iarna peste noi: Pentru tot Maramureșul atenționare meteorologică de ninsori însemnate cantitativ și intensificări de vânt. Anunț ANM!

Vine iarna peste noi: Pentru tot Maramureșul atenționare meteorologică de ninsori însemnate cantitativ și intensificări de vânt. Anunț ANM!

Vine iarna peste noi! Pentru tot Maramureșul atenționare meteorologică de ninsori însemnate cantitativ și intensificări de vânt. Anunț ANM!

Așa cum am anunțat de câteva zile, vom avea parte în minivacanța de 1 Decembrie de primul episod de fenomene de iarnă și în zonele joase în aria Maramureșului. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări! Să le detaliem!

Începem cu informarea meteorologică! Aceasta va fi valabilă în intervalul 30 noiembrie, ora 10.00 – 01 decembrie, ora 20.00. Fenomene vizate: intensificări temporare ale vântului, precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. În intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ. În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare. La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă.

În contextul informării meteorologice avem și atenționări pentru mai multe regiuni din țară. Ne vom axa pe cele care vizează Maramureșului întâi! ANM a emis cod galben valabil în intervalul orar 30 noiembrie, ora 20.00 – 01 decembrie, ora 16.00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului și ninsori. În intervalul menționat, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice. Tot ANM a emis și un cod portocaliu, valabil în intervalul orar 30 noiembrie, ora 23.00 – 01 decembrie, ora 11.00. Fenomene și zone vizate: ninsori abundente și viscol la altitudini de peste 1500 m în nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali În nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 75…85 km/h și va fi viscol. Mai avem și pentru cei interesați de situația din țară un cod gaben în intervalul orar 30 noiembrie, ora 10.00 – 30 noiembrie, ora 20.00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului. Zone afectate: Dobrogea, sud-vestul Olteniei, în Carpații Meridionali și de Curbură la altitudini de peste 1500 m. Dar tot pentru cei interesați de situația din țară mai avem și un cod portocaliu valabil în intervalul orar 30 noiembrie, ora 12.00 – 30 noiembrie, ora 18.00. Fenomene și zone vizate: intensificări puternice ale vântului în zona de litoral a județului Constanța. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentele mesaje.

Dar să revenim la Maramureș și să explicăm situația! Începând cu a doua parte a zilei de 30 noiembrie vom avea înnorări accentuate și precipitații, mai întâi sub formă de ploaie și lapoviță, întrucât maximele diurne vor fi de 3-4 grade, în zonele joase, în timp ce în zonele montane, direct sub formă de ninsoare, ca urmare a valorilor termice negative sau apropiate de pragul de îngheț. Treptat vom putea vorbi despre ninsori, pe alocuri însemnate cantitativ în aria toată a Maramureșului. Minimele nocturne vor fi similare cu maximele diurne, astfel că vom avea la un moment dat ninsori iar către dimineață lapovițe pe arii extinse. Maximele zilei de 1 decembrie vor fi de la până la 3-4 grade, așadar vor fi, după câteva ore de cer mai mult acoperit cu nori joși și chiar ceață, pe arii restrânse, ploi trecătoare. Vom vorbi despre reprize și în ziua de 2 decembrie și prima parte a zilei de 3 decembrie. Deci în zonele joase sunt șanse mari ca stratul de zăpadă să nu reziste, spre deosebire de zonele montane. Astfel că, în 4 decembrie, cerul se va curăța de nori dar va lăsa în urmă vreme rece, mai arată estimările actuale existente în prezent. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu