Share
Vești bune în Maramureş!: În regiunea noastră s-a constatat în acest sezon estival o creștere a agroturismului rural. Care au fost cele mai vizitate obiective!

Vești bune în Maramureş!: În regiunea noastră s-a constatat în acest sezon estival o creștere a agroturismului rural. Care au fost cele mai vizitate obiective!

Vești bune în Maramureş! În regiunea noastră s-a constatat în acest sezon estival o creștere a agroturismului rural. Care au fost cele mai vizitate obiective vedeți aici în materialul care urmează.

Agroturismul rural a revenit în această vară la capacităţile de operare – cazare, servicii conexe, excursii organizate, mini evenimente – specifice anului 2019, iar pentru iarna viitoare unele pensiuni rurale sunt preînchiriate deja, arată pentru Agerpres Livia Sima, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Maramureş.

„Vara acesta, turismul rural a prins aripi, toate serviciile oferite de pensiuni au funcţionat şi încă funcţionează la capacitate maximă şi cred că e posibil ca luna septembrie să fie plină cu turişti în Maramureş. (…) Pensiunile oferă, pe lângă cazare şi masă, mici servicii, programe de vacanţă suplimentare pentru cei dornici de aventură, dar şi pentru pasionaţii de istorie, cultură sau alte domenii care se regăsesc în arealul judeţului. Au fost turişti care în lunile iunie, iulie, august au preferat să parcurgă anumite trasee montane din Munţii Gutâi, Pietrosul Rodnei sau Ţibleş, alţii au vizitat mănăstirile Rohia, Bârsana, Săpânţa-Peri şi Bixad, iar o categorie suprinzător de mare au trecut pragul unor muzee din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Contrar multor păreri încă avem oameni pasionaţi de cultură şi istorie, iar în cele şase zile de vacanţă în Maramureş încearcă, în funcţie de timp, să viziteze muzee, case memoriale sau locuri încărcate de legendă. Partea şi mai pozitivă e că vara acesta tineri sau familii tinere cu copii au fost în aceste muzee şi locuri ce fac parte dintr-un întreg mai mare care reprezintă România. Deja se operează rezervări pentru sărbătorile de iarnă, semn că economia locală e pe un drum încurajator”, a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, pensiunile situate în satele şi comunele de pe Valea Izei şi Vişeului au fost cele mai solicitate de turişti, mai arată președintele ANTREC Maramureș. „Pensiunile din satele şi comunele situate pe Văile Izei şi Vişeului au fost cele mai solicitate, iar în unele cazuri turiştii şi-au rezervat locuri în pensiunile din vecinătatea municipiilor Sighetu Marmaţiei sau Baia Mare, oraşe din care se putea ajunge cu maşina în timp optim la diverse obiective culturale. Turiştii care au venit special pentru odihnă au ales, încă din iarnă, pensiunile rurale aşezate în locuri pitoreşti şi au optat pentru pachetul all inclusive. Acelaşi lucru a fost observat la turiştii însoţiţi de copii sau adolescenţi. Cei care au optat pentru turismul de aventură au ales pensiunile situate în apropiere de locurile de plecare pe munte sau la o tură de rafting pe râul Lăpuş. Deja asistăm de ceva timp la un turism bine conturat, adică oamenii care vin în Maramureş pentru relaxare, odihnă şi cei care vin special pentru aventură. Cert e că şi pensiunile oferă deja o gamă variată de posibilităţi, iar preţurile sunt acceptabile, neschimbate de ceva ani buni”, a declarat Livia Sima. Preşedintele ANTREC Maramureş a mai subliniat că cele mai căutate pe durata verii au fost pensiunile cu piscină în aer liber, SPA şi săli de masaj. „Temperaturile caniculare au determinat turiştii să rezerve pensiunile care deţin piscină în aer liber sau acoperite. De asemenea, pensiunile cu SPA şi mici saloane de masaj au fost solicitate, deşi acestea sunt puţine ca număr în judeţ. Dar, cred, în următorii ani vor fi efectuate asemenea dotări pentru că aceste solicitări sunt în creştere şi nu pot fi evitate doleanţele celor care petrec o minivacanţă la sat, chiar şi într-un sat de munte sau la deal. Majoritatea pensiunilor au fost gândite doar pentru cazare şi masă, însă cerinţele turiştilor sunt în creştere, lucru firesc, iar proprietarii de pensiuni trebuie să se adapteze, altfel au de pierdut”, a spus Livia Sima. În judeţul Maramureş funcţionează peste 500 de pensiuni, moteluri sau hoteluri în mediul rural, iar anual se mai construiesc între 10 şi 15 pensiuni, conform sursei citate.

Așadar ca o concluzie, se observă faptul că obiectivele turistice clasice ale Maramureșului au fost din nou în top, aici ne referim la bisericile din lemn, la mănăstirile deja cunoscute și apreciate ori obiective turistice naturale, precum Cascada Cailor. Plusul a venit în ceea ce privește vizitarea muzeelor din municipiile județului, dar și pensiunile dotate cu piscine, dorința vizitatorilor fiind de a se răcori atunci când vremea este suficient de călduroasă. Așteptăm cu interes statisticile oficiale în ceea ce privește domeniul turismului pentru a afla cum stăm față de anii anteriori pandemiei. Asta pentru a constata unde trebuie îmbunătățile serviciile turistice. Vom reveni cu amănunte despre acest aspect!

C.Ț.

Foto – Casa din Vale Breb


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu