Share
Veste frumoasă pentru turiștii din sudul Maramureșului: Se lucrează deja intens la clădirea destinată salvatorilor montani! Când va fi funcțională!

Veste frumoasă pentru turiștii din sudul Maramureșului: Se lucrează deja intens la clădirea destinată salvatorilor montani! Când va fi funcțională!

Veste frumoasă pentru turiștii din sudul Maramureșului: Se lucrează deja intens la clădirea destinată salvatorilor montani! Când va fi funcțională!

La începutul anului 2022, a apărut inițiativa de a realiza un post pentru salvatorii montani, în Groșii Țibleșului. Autoritățile au oferit cu titlu gratuit autorităților județene un spațiu pentru acest deziderat.

S-au început și lucrările

Ei bine, recent, au început lucrările de renovare la clădirea în care se va amenaja o bază Salvamont. „Până în momentul de față s-a început consolidarea fundației, se toarnă planșeele, urmând să se realizeze lucrările de interior, precum și izolația termică exterioară. Termenul de finalizare a execuției a fost stabilit pentru martie 2024. Având în vedere lucrările realizate până în momentul de față, cu siguranță există șanse mari ca acestea să fie terminate până în toamna acestui an”, arată Radu Trufan, vicepreședinte CJ Maramureș.

Clădirea datând din 1973

Vestea este extraordinară în condițiile în care în aria Țibleșului un astfel de obiectiv lipsește cu desăvârșire iar la intervenții participau echipaje venite din alte colțuri ale județului. „Este vorba despre un imobil în care se afla pe vremuri sediul CAP. Are 142 metri pătrați, este din cărămidă și are acoperiș din tablă. Curtea are 927 metri pătrați. Clădirea este din anul 1973 iar terenul este intabulat. Am decis să o oferim cu titlu gratuit Consiliului Județean Maramureș, pentru a amenaja un post Salvamont. Era o clădire care nu avea întrebuințare, așa că mai bine să fie utilă pentru comunitate decât să aibă altă destinație. Baruri sunt suficiente, mai bine să aibă o utilitate importantă”, arată pentru DirectMM.ro Nicolaie Burzo, primarul comunei Groșii Țibleșului.

Foarte utilă salvatorilor montani

Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, arăta atunci, în 2022, pentru DirectMM.ro, cât de importantă va fi baza pentru activitatea instituției. „Prin amabilitatea domnului primar din Groșii Țibleșului și a autorităților din comună, Consiliul Județean Maramureș a primit cu titlu de donație o clădire aflată în zona muzeului, clădire care va fi administrată de Salvamont Maramureș, urmând să facem o bază de pregătire, de prevenție și patrulare pentru zona Țibleșului și totodată în acea clădire vrem să facem un punct de informare turistică. Este o clădire care va trebui reabilitată dar este o clădire care pe noi ne va ajuta foarte mult pentru acțiunile și pentru intervențiile pe care le vom avea ulterior în zona Țibleșului. Este foarte important gestul pe care l-au făcut pentru că astfel de gesturi vin în sprijinul atât a Salvamontului cât și a turiștilor care vin pe munte. Astfel de gesturi nu pot decât să ne bucure și să ne motiveze și mai tare de a ne desfășura activitatea și de a acoperi cât mai bine județul Maramureș”, arată pentru DirectMM.ro Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș. Pentru a vă da seama cât de important este acest post, gândiți-vă că, în prezent, SPJ Salvamont Maramureș ar trebui să trimită echipaje din bazele din Baia Mare, Cavnic sau chiar Vișeu, în cazul unei situații de urgență în sudul Maramureșului. Așadar demersul este binevenit! „E un proiect al CJ Maramureș în colaborare cu Salvamont Maramureș. Noua bază va asigura prezența salvatorilor montani în patrularea preventivă în zona Țibleș. E o clădire veche care trebuie complet reabilitată plus construcție garaj penttu autospeciale Salvamont, cladire care a fost cedată către Consiliul Județean de Primăria Groșii Țibleșului. E un prim proiect din cele pe care dorim să le realizăm în Maramureș. Avem în vedere reabilitarea bazei Salvamont Izvoare plus construcția a încă 2 noi baze Salvamont, una în zona Ruscova și alta a cărei locație este în definire”, arată acum pentru DirectMM.ro Dan Benga.

C.Ț.

Citește și

Exclusiv DirectMM: Veste Bună: În județul Maramureș în Țara Lăpușului în Groșii Țibleșului va fi un nou post Salvamont, cu punct de informare turistică! (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu