Share
Veste foarte bună: Salvatorii montani maramureșeni au dreptul, de acum, să folosească girofarul pe drumurile publice în situații de urgență

Veste foarte bună: Salvatorii montani maramureșeni au dreptul, de acum, să folosească girofarul pe drumurile publice în situații de urgență

Veste foarte bună: Salvatorii montani maramureșeni au dreptul de acum să folosească girofarul pe drumurile publice în situații de urgență.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 3 ianuarie 2023, mai multe decrete, primul pe listă fiind decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x 601/19.12.2014).

Mai exact, președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, arată Mediafax. Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii decembrie 2022, o inițiativă depusă în Parlament în 2014 care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.  Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.32 alin.(2) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.

„Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi (n.red. – 7 decembrie 2022) și tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor opt ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existentă în funcționarea Serviciilor Salvamont. Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență. În acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan”, arăta pe Facebook Salvamont România în urmă cu mai puțin de o lună.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu