Share
Veste bună: În Recea se va construi un centru nou de terapii alternative pentru copiii cu dizabilități. Va avea inclusiv o arenă pentru terapia cu animale

Veste bună: În Recea se va construi un centru nou de terapii alternative pentru copiii cu dizabilități. Va avea inclusiv o arenă pentru terapia cu animale

Veste extraordinară de la Ministerul Dezvoltării. În comuna Recea va fi construit un centru de terapii alternative pentru copiii cu dizabilități, așa cum este terapia cu ajutorul animalelor.

Mai exact, luni, 15 martie, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat contractul de finanțare ”Alternative Therapies in Maramureș and Ivano Frankivsk”, derulat în cadrul Programului Operațional România – Ucraina 2014-2020.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea serviciilor medicale și a celor alternative pentru copiii cu dizabilități din Maramureș și Ivano-Frankivsk. „În acest sens, se va construi un centru nou pentru terapii alternative în Recea (județul Maramureș), care va cuprinde 7 cabinete medicale pentru terapii specifice, un parc senzorial și o arenă mare pentru terapie inovatoare cu animale (cai, ponei și câini) și se va reabilita Clinica pentru copii a Spitalului din Ivano-Frankivsk (Ucraina), secția de terapii alternative, care cuprinde 3 cabinete medicale, o sală mare de sport și un hol de acces. Contractul, în valoare totală de 3.349.588,15 euro (din care 1.300.000 euro reprezintă fonduri nerambursabile), are ca beneficiar-lider Consiliul Judetean Maramureș, și ca parteneri Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și Comitetul executiv al Consiliului Municipal Ivano-Frankivsk din Ucraina. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni”, au arătat reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

Terapia cu ajutorul animalelor este o orientare mai puţin convenţională în domeniul intervenţiei terapeutice la persoanele cu dizabilităţi. Aceasta încearcă să valorifice interacţiunea şi contactul direct cu unele animale, a notat la-psiholog.ro. S-a demonstrat că nu de puţine ori animalele nu sunt doar tovarăşi ai omului, ci că prezenţa lor are efecte surprinzătoare asupra sănătăţii. Un animal de companie ne poate oferi un impuls pentru a percepe realitatea într-un mod optimist. S-a demonstrat ştiinţific că persoanele care sunt sigure au mai puţine motive să trăiască, să iubească şi să comunice decât cele care au un animal de companie. Numeroşi oameni de ştiinţă şi medici au demonstrat că animalele pot ameliora starea psihică şi nivelul de comunicare al oamenilor, pot mări încredere şi respectul de sine şi pot îmbunătăţi calitatea vieţii. Mai multe studii de specialitate au arătat că persoanele care sufereau de depresie au devenit mult mai interactive şi optimiste după ce au petrecut o perioadă în compania unor câini sau pisici, au explicat specialiștii în acest domeniu.

Anumite cercetări au ajuns la concluzia că persoanele care intră frecvent în contact cu animalele lor manifestă o disponibilitate mai crescută în consolidarea relaţiilor cu alţi semeni, în comparaţie cu cei care nu deţin sau nu sunt iubitoare de animale. De asemenea, animalele pot reprezenta adevărate miracole pentru dezvoltarea din punct de vedere emoţional şi social al copiilor. Terapia cu ajutorul cailor se recomandă, mai ales, copiilor cu probleme motorii cerebrale şi pentru cei care suferă de scleroză în plăci, dar este indicată şi serviciilor de pedagogie curativă pentru copiii şi adulţii cu diferite probleme corporale, psihice, cognitive. În terapia ecvestră sunt implicate elemente pedagogice, emoţionale şi sociale, ca: interacţiunea cu o fiinţă vie, asumarea responsabilităţii, stabilirea unui contact, dezvoltarea încrederii, acceptarea senzaţiei de mobilitate, capacitatea de a se adapta şi de a reacţiona, conform unui material de specialitate pe acest subiect publicat de la-psiholog.ro.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu