Share
„Vârful estival” al concediilor: Vremea în aria din Maramureș va fi cu valori caracteristice verii, cu furtuni! Iată statistica specială în vigoare

„Vârful estival” al concediilor: Vremea în aria din Maramureș va fi cu valori caracteristice verii, cu furtuni! Iată statistica specială în vigoare

„Vârful estival” al concediilor: Vremea în aria din Maramureș va fi cu valori caracteristice verii, cu furtuni! Iată statistica specială în vigoare

Vreme caracteristică de vară avem în Maramureș, în viitorul apropiat, asta din câte arată specialiștii în domeniu. Vom avea fluctuații termice specifice, vreme frumoasă și soare, dar și răcoare și ceva ploi.

În vârful estival al concediilor, ne putem aștepta la perioade cu căldură persistentă, caracterizată prin caniculă în mai multe zile consecutive, însoțită de disconfort termic. Suntem la mijlocul verii, iar tendința de încălzire va fi vizibilă. Avem și perioade mai reci, cu câteva furtuni, dar preponderent va fi cald și soare.

Acum

În 20 iulie, valorile termice vor fi de la 20-22 la 24-27 grade, dar valorile resimțite vor fi de la 27-29 la 31-34 grade și minime de la 7-9-13-14 grade la munte și de la 13-14 la 19-20 grade la deal și câmpie. Se vor înregistra furtuni trecătoare, motiv pentru care avem în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică, de la ora 12.00 la 22.00, care se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Atenție, manifestările nu vor fi peste tot! În 21 iulie, regim termic similar și condiții similare. În 22-23 iulie vom avea valori de la 20-22 la 24-27 grade, resimțite de la 27-29 la 31-34 grade și minime de la 7-9-13-14 grade la munte și de la 13-14 la 19-20 grade la deal și câmpie. Totodată, vom avea și manifestări trecătoare de instabilitate atmosferică. Așadar tiparul se va menține în continuare, arată modelele meteo actuale.

Estimări pe 14 zile

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (17-31 iulie)! În prima zi media temperaturilor maxime a mers la 33…34 de grade și local vreme caniculară. S-a văzut că există o tendință de ușoară scădere, iar cu mici variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime se va situa între 20-22 la 24 la 27-29 de grade. Media minimelor termice va fi în general de la 13-14 la 19-20 grade în prima săptămână, am avut și dimineață mai caldă în 18 iulie, cu 13-14 la 20-22 grade și de 7-9-13-14 grade la munte și de la 13-14 la 19-20 grade la deal și câmpie, în a doua parte a intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel vor fi intervale cu averse pe arii mai extinse și local însemnate cantitativ, îndeosebi în zilele de 20, 22, 23 și în jurul intervalului 26-27 iulie, arată modelele meteo actuale.

Menționăm că aceste informații se bazează strict pe modelele meteo actuale, așadar pot fi unele modificări în estimări, dacă vor fi modificări în deplasarea fronturilor atmosferice în județ! Tocmai de aceea se emit acele atenționări de tip nowcasting pentru fenomene meteo imediate.

Estimări pe 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (17-24 iulie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord-vestice, centrale și estice, dar și deficitar în cele sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (24-31 iulie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în nord-vestul teritoriului, dar și deficitare în regiunile sudice, sud-vestice și la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Săptămâna 3 (31 iulie-7 august). Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de nord a țării, dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Săptămâna 4 (7-14 august). Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.1 Comentariu în această postare

  1. Ce inseamna “statistica speciala in vigoare”?

    Răspunde

Lasă un comentariu