Share
Valul patru în Maramureș: În județul nostru creștere nouă a cazurilor cu noul coronavirus! 813 în două săptămâni! Vezi lista pe localități!

Valul patru în Maramureș: În județul nostru creștere nouă a cazurilor cu noul coronavirus! 813 în două săptămâni! Vezi lista pe localități!

Valul patru în România este o realitate dură care trebuie să fie acceptată fie că vrem fie că nu vrem. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 se vede de la săptămână la săptămână, la nivelul țării noastre. Totul e să fie creșterea una mică, însă iată că suntem tot mai departe de acest deziderat.

Pe durata a două săptămâni s-au înregistrat 813 cazuri de COVID-19 în județul Maramureș, creșterea fiind evidentă și, după cum se vede, constantă. Numărul a crescut serios în cele mai recente zile. Acest fapt duce județul nostru la o incidență de 1,56 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Cele mai multe cazuri se înregistrează desigur în reședința de județ, municipiul Baia Mare, întrucât este unitatea administrativ-teritorială cu cei mai mulți locuitori. Vorbim despre 291 cazuri în două săptămâni, incidența ajungând în municipiul Baia Mare la 2,03 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar tendința este de continuă creștere. Creșterea este alarmantă în reședința de județ, cu aproximativ 30 cazuri noi pe zi.

Cu toate acestea reședința de județ are o incidență mult mai mică raportată la mia de locuitori față de celelalte unități administrativ-teritoriale (UAT) care au înregistrat cazuri în aceste două săptămâni. În Maramureș s-au confirmat cazuri în 61 UAT-uri, și aici existând o creștere considerabilă, iar municipiul Baia Mare se află pe locul 10. Pe primele cinci locuri în topul incidenței se află patru comune și un oraș, respectiv Vișeu de Jos, Vișeu de Sus, Asuaju de Sus, Giulești, Bârsana. Avem din 7 septembrie primul UAT unde sunt instituite măsuri suplimentare de protecție, iar aici ne referim la Vișeu de Jos. La cum arată lucrurile putem să ne așteptăm la mai multe situații în intervalul viitor, întrucât tendința este tot de creștere a numărului de cazuri.

Situația tinde să devină chiar îngrijorătoare. Se constată o creștere accentuată. De la 235 cazuri de COVID-19 în două săptămâni câte erau în 4 septembrie, am ajuns în 7 septembrie la 368, în 9 septembrie la 437, în 13 septembrie la 737 cazuri, iar în 14 septembrie la 813 cazuri în același interval, două săptămâni. Evident că acest lucru se resimte la nivelul municipiului Baia Mare, dar și la nivelul incidenței, atât județeană cât și municipală. Astăzi, 14 septembrie, județul Maramureș se află în continuare în prima jumătate a județelor care bifează noi cazuri, mai exact pe locul 4 după București (459), Suceava (215), Timiș (167), după care vine Maramureș (155). Așadar se impune în continuare atenție pentru a evita infectarea, întrucât iarăși crește presiunea pe spitale, fapt deloc plăcut pentru sistemul sanitar. Este foarte posibil ca nu doar în UAT Vișeu de Jos să fie instituite restricții dacă situația va continua în același ton.

În plus, s-au înregistrat încă două decese. Este vorba despre doi bărbați, unul din categoria de vârstă 70-79 de ani, care a prezentat comorbidități, și unul, atenție, din categoria de vârstă 20-29 de ani (!), despre care nu se știe momentan dacă avea sau nu boli asociate. Însă ceea ce se știe este că niciunul nu a fost vaccinat. Ca un later edit, am aflat că tânărul din categoria de vârstă 20-29 de ani avea o afecțiune asociată, este vorba despre obezitate.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției deține următoarele informații referitoare la situația epidemiologică:
🔹21712 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
🔹155 persoane confirmate în ultimele 24 de ore;
🔹3900 pacienți vindecați și externați din spital;
🔹157 pacienți internați în spital;
🔹16 pacienți internați la ATI, din care cinci pacienți intubați;
🔹6425 pacienți externați la cerere cu test pozitiv până în prezent;
🔹1275 persoane carantinate la domiciliu sau în locația declarată;
🔹88537 teste efectuate până în prezent;
🔹656 persoane izolate la domiciliu sau în locația declarată;
🔳1113 persoane decedate de la începutul pandemiei;
♦️Menționăm că toate datele sunt în dinamică și că pot intervenit modificări.

C.Ț.

Lasă un comentariu