Share
Valul de căldură își continuă drumul prin Europa, joi au fost 37 de grade în Suedia! Diferențe mari de temperatură în România, vineri la prima oră

Valul de căldură își continuă drumul prin Europa, joi au fost 37 de grade în Suedia! Diferențe mari de temperatură în România, vineri la prima oră

Valul de căldură își continuă „parcursul” european, iar joi după-amiază au fost 37 de grade în Suedia și Polonia, iar la noi au fost 38 de grade la Calafat și Drobeta Turnu Severin. În Marea Britanie, unde marți au fost 40 de grade, maximele au ajuns la 25 de grade, arată hotnews.ro, care citează informații weatheronline.co.uk.

Cea mai spectaculoasă temperatură de joi a fost la aeroportul Hultsfred din Suedia, 37 de grade, nu departe de recordul național. Tot 37 C au fost în Polonia, la Poznan. Maxima din Slovacia a fost de 38 de grade, la Dudince, iar în Ungaria au fost 37 C la Budapesta. Căldura a persistat în sudul Europei, maximele ajungând la 40 de grade în Spania și Italia. În Bosnia au fost 39 de grade, în Serbia 38 C, iar în Cehia, 35 de grade. În Germania, unde maxima de miercuri a fost 39 de grade, joi au fost 34 de grade. În România maximele au ajuns în sud la 38 de grade, dar „greul” abia începe la noi. Cea mai dură zi va fi sâmbătă.

Vineri dis-de-dimineață, la Miercurea Ciuc era mai rece decât pe vârful Omu, în timp ce în vestul țării erau peste 24 de grade la Șiria, comună unde nopțile sunt extrem de calde vara. La prânz, temperaturile vor atinge 40 de grade în țară, și doar în Dobrogea și la munte vor fi mai puțin de 28 de grade, arată datele ANM. Minima nopții s-a înregistrat între orele 5.00 și 6.00. Minima nopții a fost de +5,1 C la Miercurea Ciuc, în timp ce la vârful Omu, unde este aproape mereu cel mai rece, au fost +7,5 C. Călduț a fost și la Bâlea Lac: +10,6 C. La Întorsura Buzăului și Joseni au fost +6,3 C, iar la Toplița, +6,7 C.

Aceste temperaturi sunt minimele nopții, care în general se înregistrează în jurul orelor 5.00 sau 6.00. Temperaturile au început apoi să crească, iar în unele locuri maxima zilei va fi cu mai mult de 20 de grade mai mare decât minima nopții.Minimele nopții au depășit 20 de grade în multe locuri din țară – în Banat, în Crișana, în Muntenia și în Moldova. Au fost +24,4 C la Șiria, lângă Arad, +21,7 C la Dumbrăvița de Codru (tot în regiunea Dealurilor de Vest), +21,2 C la Calafat și +21.1 C la Oravița. În Moldova a fost cel mai cald la Cotnari, cu o minimă de +20,3 C, conform hărților publicate de ANM.Până la ora 10 a zilei de vineri temperaturile deja erau ridicate: +29 C la Șiria și București Filaret, +28 în mai multe orașe din Oltenia și Muntenia și +18 la Miercurea Ciuc. Joi la prânz au fost +38,8 C la Calafat și +38,1 C la Drobeta Turnu Severin. Au fost peste 30 de grade aproape peste tot în țară, în afară de zonele înalte. Nu așa de cald a fost în zona litoralului: +25,5 C la Constanța Dig și +26,4 C la Mangalia, mai arată hotnews.ro.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu