Share
„Universul jucăriilor: Păpușile de la palat” – peste 2.000 de exponate vă așteaptă să le admirați la Sighetu Marmației

„Universul jucăriilor: Păpușile de la palat” – peste 2.000 de exponate vă așteaptă să le admirați la Sighetu Marmației

Vineri, 31 mai, de la ora 15.00, Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației va găzdui expoziția „Universul jucăriilor: Păpușile de la palat”.

Atât cei mici, cât și cei mari sunt invitați să admire cele peste 2.000 de exponate. Sunt păpuși vechi și unicat, păpuși etnice, clovni și marionete, miniaturi și alte lucruri interesante. Acestea fac parte din colecția personală a Laurei Hybris, muzeograf al Centrului „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

„Povestea unei păpuși e mai mult decât am crede, ea păstrează o parte din sufletul creatorului, spune povestea fetiței care s-a jucat cu ea și nu în ultimul rând demonstrează pasiunea și bucuria colecționarului de a o avea.

Când iei o păpușă în mână, o admiri în vitrină, trebuie să știi că un artist plastic i-a pictat trăsăturile feței, poate, încercând să-și exprime propria lui stare de spirit. Fiecare ținută vestimentară este gândită și creată cu mare dibăcie, atrăgând atenție la fiecare detaliu. Și, cine știe? Poate acel artist plastic își ținea creația în mâini, o privește și se întreabă: Oare cineva va aprecia munca mea (ținând cont că realizarea unei păpuși de porțelan durează și 3 luni)? Oare în mâinile cui va ajunge lucrarea mea? Iar asta nu e tot. Păpușile, încă din cele mai vechi timpuri au avut un rol deosebit în dezvoltarea personală și instructivă a copiilor.

Ele nu erau doar un obiect de joacă ci și cel mai apropiat confident din viața fetițelor. Aceste misterioase și adorabile jucării, care încercau să imite chipul uman, erau fabricate încă din antichitate. Una dintre cele mai renumite păpuși antice, descoperită la Creperia, datează din anul 150 d. Ch. Dar aceasta nu e cea mai veche, întrucât, o alta păpușă a atras atenția cercetătorilor, datând din anul 1100 a. Ch. Aceasta din urma, are 15 cm și se găsește la muzeul Athena Ancient Agora din Grecia. Iar o copie, și aceasta antică, se găsește la Piccolo Museo delle Bambole din Ravenna, Italia.

Tot în grecia antică, când o tânără urma să se căsătorească, aceasta oferea zeiței Artemis una sau mai multe păpuși, simbol al abandonării vârstei adolescentine și trecerea la maturitate. Iar în ziua căsătoriei, mireasa dăruia toate păpușile sale unei surori mai mici, sau unei fetițe pe care o cunoștea.

Deși, adesea, păpușile erau folosite în rituri religioase sau păgâne, cert este ca erau destinate fetițelor, pentru a se juca cu ele. În anii 1600-1700 păpușile au început să arate tot mai mult cu înfățișarea umană și erau împodobite cu haine rafinate și fine, având chiar și unele accesorii, cum ar fi: cercei, brățări, pantofiori, etc. În anul 1800 arta creării păpușilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Fabricile de artizani prezentând pieții păpuși tot mai complexe și mai fin elaborate.

Așadar, sper ca v-am convins ca a colecționa păpuși presupune, studiu, pasiune și cel mai mult, dragoste și respect pentru munca unui artist.

Vă așteptăm cu drag!”, este invitația Laurei Hybris.

Intrarea este liberă!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu