Share
Un record pe mapamond: Portretul unei fetițe din Maramureș constituie cea mai premiată fotografie din lume! Cum descrie autorul realizarea!

Un record pe mapamond: Portretul unei fetițe din Maramureș constituie cea mai premiată fotografie din lume! Cum descrie autorul realizarea!

Un record pe mapamond: Portretul unei fetițe din Maramureș constituie cea mai premiată fotografie din lume! Cum descrie autorul realizarea!

Cea mai premiată fotografie portret din lume, realizată de reputatul artist fotograf Kerekes Istvan, originar din Târgu Mureş şi stabilit în Ungaria, alături de alte 71 de imagini surprinse de el vor fi expuse, în perioada 19 noiembrie – 19 decembrie a.c., în Galeria Euro Foto Art din incinta Muzeului oraşului Oradea. Portretul unei fetiţe din Maramureş, „Yelena”, i-a adus artistului peste 600 de premii internaţionale în 58 de ţări din întreaga lume. Realizată în 2009, fotografia a doborât recordul mondial de cea mai premiată imagine din lume, titulatura fiind valabilă şi în prezent, arată agerpres.ro.

„Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), acest rezultat este un record mondial. Artistul fotograf expozant este posesorul a peste 3.000 de premii şi medalii naţionale şi internaţionale. Subiectele sale preferate sunt socio-fotografia şi portretele. În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincţie a Federaţiei internaţionale recunoscute de UNESCO: distincţia Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3). În perioada în care a preluat distincţia, în lume existau doar 5 artişti fotografi cu asemenea distincţie, el fiind cel mai tânăr printre ei! Tot în anul 2018 a fost distins cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei”, a precizat, într-un comunicat, organizatorul evenimentului, Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art.

Expoziţia este organizată de această asociaţie, în a cărei galerie, cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, vor fi instalate 72 de fotografii alb-negru şi color „de o ţinută artistică fără precedent, realizate de către unul din cei mai mari artişti fotografi ai lumii.” „Pentru mine arta fotografică înseamnă a vedea şi a reda un lucru inedit şi a-l imortaliza cu ajutorul obiectivului, într-un mod unic, pentru urmaşii noştri. Totodată, înseamnă să le arăt celorlalţi minunile din jurul nostru, dar şi să scot în evidenţă greutăţile şi luptele care fac parte din viaţa noastră. A surprinde magia momentului şi a-l face nemuritor – acesta este scopul creaţiilor mele”, a declarat artistul fotograf expozant. Imaginile expuse la Oradea se pot vedea şi pe site-ul https://www.eurofotoart.com. Artistul are un site personal: www.kerekesistvan.com. „Când am văzut-o pe această fetiţă, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feţei, frumuseţea şi farmecul irezistibil mi-au atras atenţia în acele momente”, arată fotograful pe site-ul său oficial. Artistul s-a născut în România, a trăit vreme îndelungată în Târgu Mureș, iar de 15 ani s-a stabilit în Ungaria.

C.Ț.

Foto – Istvan Kerekes și public domain


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu