Share
Un moment realmente special în județul Maramureș: O frumoasă vârstă a împlinit scriitorul și veteranul Ioan Gojda Ou, Văleni Călinești: 102 ani (VIDEO ȘI FOTO)

Un moment realmente special în județul Maramureș: O frumoasă vârstă a împlinit scriitorul și veteranul Ioan Gojda Ou, Văleni Călinești: 102 ani (VIDEO ȘI FOTO)

Un moment realmente special în județul Maramureș! O frumoasă vârstă a împlinit scriitorul și veteranul Ioan Gojda Ou, Văleni Călinești: 102 ani! Acesta poate fi un model bun pentru mulți pământeni!

Clipe speciale în satul Văleni, comuna Călinești. După ce zilele trecute am avut două frumoase aniversări în satul Fânațe, comuna Cernești, unde doamna Maria Vasiac a împlinit 102 ani, respectiv în municipiul Sighetu Marmației, unde domnul Dumitru Stan, veteran de război, a împlinit 101 ani, acum ne mutăm în Văleni, Călinești.

Cunoscutul om de cultură Ioan Gojda Ou a împlinit frumoasa vârstă de 102 ani. Acest fapt care nu putea fi trecut cu vederea de către comunitate, ai cărei reprezentanți i-au făcut seniorului o vizită. A primit și o diplomă aniversarea din partea Ministerului Apărării Naționale. „Ioan Godja are 102 ani și este unul dintre urmașii oamenilor de cultură din Văleni și de aceea de ziua lui aniversară au participat toți sau majoritatea membrilor din frumoasa lui familie , dar și conducătorii unor instituții: primar, preot. Scriitorul maramureșean Ioan Godja din respect față de țară s-a îmbrăcat în ținuta militară de ziua lui aniversară. Felicit pe toți oameni aceștia minunați care au fost lângă: tatăl, bunicul și străbunicul lor când a trecut în al 103- lea an!”, arată cronicarul și fotograful Vasile Oanea din Breb.

„Dumnezeu a trimis curcubeul să-l sărbătorească./ Pe valorosul maramureșean Ioan Godja din Văleni!,/ Care la 102 ani mai are poftă să scrie și să povestească;/  El poate fi un exemplu bun pentru mulți dintre pământeni!”, mai arată Vasile Oanea. Ioan Gojda Ou s-a născut în 1919, în Văleni, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost de trei ori pe front, iar poveștile despre război le împărtășește celor care-I trec pragul. Este supraviețuitor în bătălia de la Cotul Donului (Rusia), cercetat apoi arestat de regimul ostil al Securității și decorat cu Crucea de foc din partea statului Ungar. Alături de soţia sa Ana, s-a bucurat de naşterea a opt copii, dar numai trei fete au supravieţuit; totuși, familia îi este numeroasă: are 12 nepoţi şi 12 strănepoţi, cel mai mic, Andrei, având doar şase luni. Până în acest moment, domnul Ioan Godja-Ou are la activ patru cărţi scrise şi alte două în lucru: „Cuvinte despre satul meu Văleni-Maramureş”; „Văleni-Maramureş. Tradiţie şi actualitate”; „Văleni-Maramureş. Viaţă, istorie, puritate” și „Izvoarele minerale Feredeauă. Văleni-Călineşti”. În septembrie 2019, omul de cultură a primit vizita Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. În semn de aleasă prețuire și cinstire Preasfinția Sa i-a acordat Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Vezi video cu aniversarea plus mărturisiri AICI!

C.Ț.

Foto – Vasile Oanea

Lasă un comentariu