Share
Tot mai puțini cumpărători la Târgurile de Crăciun

Tot mai puțini cumpărători la Târgurile de Crăciun

Încă de la începutul lunii decembrie, Centrul Vechi din Baia Mare a îmbrăcat haine de sărbătoare. Căsuțele din lemn au întregit decorul, fiind parcă desprinse din poveștile de altădată.

Producători și comercianți de bunătăți tradiționale, dulciuri, și alte specialități te îmbie cu mirosul și aspectul lor apetisant. Meșteri populari, artizani de suveniruri și articole specifice sărbătorilor de iarnă îți încântă privirea la tot pasul.

Chipurile comercianților care stau sub cerul liber, de dimineața până seara, nu sunt tocmai vesele, ascunzând tristețe. Motivul e lesne de înteles: vizitatorii și cumpărătorii care întârzie să apară.

Am intrat în dialog cu o doamnă care făcea câțiva pași înainte și câțiva înapoi, pentru a-și dezmorți picioarele.

DirectMM: Cum sunt vânzările în această perioadă? Observ că aveți lucruri de sezon: fulare, căciuli, ciorapi, papuci, veste!

Comerciant: Nici măcar în data de 5 decembrie, când am sperat că se va face vânzare ca anul trecut, cumpărătorii s-au lăsat așteptați. Speranța ne mai este la turiști.

DirectMM: Care sunt cele mai solicitate lucruri de sezon?

Comerciant: Nu există un produs care trece astăzi, și mâine la fel. Fiecare cumpărător cu preferința lui.

DirectMM: Rentează să stați de dimineața până seara, punându-vă și sanatatea în pericol?

Comerciant: Când intri în horă, joci, chiar dacă îti privești la sfârșitul unei zile cu tristețe agoniseala. În medie, abia reușesc să strâng aproximativ 1.000 de lei pe săptămână. Costul închirierii căsuțelor crește de la un an la altul. La asta se mai adaugă cheltuiala cu electricitatea și când tragem linie, nu e bine deloc.

Comercianții sunt nevoiți să mai rotunjească puțin prețurile pentru a putea face față cheltuielilor. Rămâne de văzut și câți băimăreni și turiști vor vizita și cumpăra de la Târgurile de Crăciun!

Și… totuși… odinioară, Sărbătorile de iarnă erau despre bucurie!

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu