Share
Pagube în 26 de localități maramureșene

Pagube în 26 de localități maramureșene

Fenomenele meteorologice periculoase și precipitațiile torențiale au contribuit la formarea de torenți pe versanți, respectiv la creșterea nivelurilor și debitelor văilor și pâraielor.

  • Pragurile de precipitații au fost depășite la mai multe stații hidrometrice: Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori-Firiza.
  • Cota de atenție a fost atinsă de râurile Vișeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuș.
  • Văile și pâraiele din 26 de localități de pe raza a 11 unități administrativ-teritoriale (Baia Sprie, Cernești, Baia Mare, Șișești, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Bârsana și Poienile de Sub Munte), respectiv 26 de localități (Baia Sprie, Cernești, Baia Mare, Șișești, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Bârsana și Poienile de Sub Munte) s-au revărsat și au afectat curți și anexe, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar și apărări de maluri.
  • Au fost inundate: trei subsoluri, 26 de anexe gospodărești, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pășuni și fânețe.
  • Materialul lemnos, pietrișul,  aluviunile transportate de șuvoaie au colmatat cinci fântâni, Dar  au afectat  peste 75 km de infrstructură rutieră: 0,3 km de drum județean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de străzi și ulițe, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere.
  • Ape învolburate au colmatat și distrus un podeț și o punte pietonală, dar au afectat și cinci poduri și 15 podețe.
  • S-au înregistrat eroziuni de mal pe o suprafață de 20 km, respectiv au afectat 0,5 km de apărare de mal.

”Pompierii militari din Vișeu de Sus și Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare și cu motopompe pentru evacuarea apelor din subsoluri și curți din șase gospodării inundate în localitățile Strâmtura, Vișeu de Sus și Vișeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situații de urgență au acționat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curățarea drumurilor de aluviunile transportate de șuvoaiele de apă. Angajații de la drumuri județene au decolmatat șanțurile și rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliție au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate și au sprijinit intervenția echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundații ” – a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Situația centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar verificarea și evaluarea obiectivelor afectate de inundații vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu