Share
La 77 de ani, meşterul popular Ştefan Jula a inaugurat o casă-muzeu în curtea gospodăriei sale din Berința (GALERIE FOTO)

La 77 de ani, meşterul popular Ştefan Jula a inaugurat o casă-muzeu în curtea gospodăriei sale din Berința (GALERIE FOTO)

Ștefan Jula din Berința a putut fi întâlnit la ”Târgul Meșterilor Populari”, desfășurat la Muzeul Satului din Baia Mare, manifestare onclusă în ”Zilele Maramureșului 2019 – Haida, hai în Maramureș”.  Adică, la puțină vreme  după ce ce meșterul popular  în vârstă de 77 de ani a inaugurat casă-muzeu din lemn, pe care a realizat-o cu mâinile și resursele proprii.  Acesta spune că a trudit din greu pentru a o finaliza, însă că rezultatul i-a adus multă bucurie. De-a lungul timpului, maramureșeanul a reușit să adune numeroase obiecte vechi pe care le-a așezat în căsuța proaspăt inaugurată în curtea gospodăriei sale

“Am amplasat casa la mine în curte, chiar sub poala pădurii. O fost mult de lucru pe ea, da’ mi-o plăcut, eu am numit-o casă țărănească. Am făcut rost de tot felul de obiecte din bătrâni – înăuntru am ticlăzauă, lămpi, costume populare, blide ș.a, iar în curte am plug vechi, grapă, semănătoare de lemn, vangoș, dar și altele la care țin foarte mult. Oricine vrea sa vină să viziteze e bine primit. Nu există taxă de intrare, ci taxez eu vizitatorii cu un pahar de țuică și o bucată de slănină cu ceapă”, spune Ștefan Jula.

Foto: Robert Rosenbaum

Rivulus Dominarum

Lasă un comentariu