Share
La Plopiș, târnosire sub semnul ÎPS Arhiepiscop Iustinian (GALERIE FOTO)

La Plopiș, târnosire sub semnul ÎPS Arhiepiscop Iustinian (GALERIE FOTO)

În Plopiş – satul ÎPS Arhiepiscop Iustinian – există biserica din lemn, monument UNESCO, în prezent  aflată în plin proces de restaurare cu fonduri europene.

O nouă biserica a fost zidită  în Plopiș între anii 2012 și 2019.  Sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a noului lăcaș au fost  făcute  în 18 septembrie 2011 de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Justinian și PS Părinte Iustin Hodea Sigheteanul (pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei  Maramureșului și Sătmarului), protopop al Lăpușului fiind părintele Ioan Ciceu. Lucrările efective  au început în 11 iunie 2012, următoarea zi după ce s-a prăznuit  „Duminica Tuturor Sfinților”, hram pe care l-a primit noua biserică.

Toată cărămida folosită la zidirea bisericii, precum și cei 44 de stâlpi de rezistență au fost donaţi de către ÎPS  Arhiepiscop Justinian. Dar lista bunilor credincioși care au contribuit la înălțarea noului lăcaș e foarte lungă. Pictura iconografică a fost executată de pictorul bisericesc Ioan Ștefan Sălăjan, din Bontăieni.  Biserica are încheiate lucrările de finisaj exterior, catapeteasma terminată, cu pictura realizată integral,  Sfânta Masă amenajată după noile recomandări eparhiale, proscomidiarul finalizat, un lumânărar nou contruit în afara bisericii, iar interiorul pregătit pentru pictare în tehnica frescă.   Ca atare, duminică, 21 iulie, PS Părinte Episcop Iustin a târnosit biserica nouă și a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

”Un lucru trebuie să îl reţinem: cât de înfricoşător este iadul, că nici demonii nu doresc să meargă acolo. Atât este de înfricoşător locul de chinuire pentru veşnicie. Atunci noi să nu ne îngrozim? Deci, să lucrăm în viaţa noastră ca să ne salvăm de la iad şi să nu ajungem în acel loc de chin. Că Dumnezeu nu vrea. Este alegerea noastră, este alegerea omului. Liberă” – a spus PS Părinte Iustin în cuvântul său de învățătură.

Cu ocazia târnosirii acestei biserici PS Părinte Episcop Iustin a acordat mai multe distincţii.

Crucea “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” și Medalia Omagială “Justinian Arhiepiscopul” –  pentru preotul paroh Daniel Vasile Pop, iar Medalia Omagială “Justinian Arhiepiscopul” –  pentru Consiliul Parohial.

Ordinul “Crucea Justinian Arhiepiscopul”  a fost acordat următorilor:

  • Părinte dr. Iustin Tira, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, fiu al satului
  • Părintel Mihai Tira, fiu al satului, preşedintele Fundaţiei “Justinian Arhiepiscopul”
  • Părinte Arhim. Dr. Veniamin Micle, de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, fiu al satului
  • Primar Ioan Tentiş

 

 

Lasă un comentariu