Share
Tendințele zilei în Maramureș: Cuantumul sancțiunilor, într-o mică scădere, în județ; Se constată o stagnare a numărului total al celor carantinați sau izolați

Tendințele zilei în Maramureș: Cuantumul sancțiunilor, într-o mică scădere, în județ; Se constată o stagnare a numărului total al celor carantinați sau izolați

În ultimele 24 de ore, echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali și militari din cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc ”Maramureș” au executat, în sistem integrat, 70 de misiuni pe raza județului, au informat autoritățile județene.

Au fost angrenate 179 de efective în acțiuni pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de izolare la domiciliu, menținerea ordinii și siguranței publice, fluidizarea circulației rutiere și escortarea convoaielor alcătuite din vehicule ale cetățenilor care au venit în țară, asigurarea pazei locațiilor de carantinare, combaterea criminalității economice, verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin ordonanțele militare. În executarea misiunilor au fost utilizate 46 mijloace de mobilitate.

„Au fost verificate peste 120 de persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu. Din punctele de trecere a frontierei de stat au fost preluate și conduse în carantină instituționalizată 16 de persoane venite din state aflate în zona roșie de risc. Au fost aplicat 118 de sancțiuni contravenționale în valoare de 142290 lei pentru nerespectarea prevederilor legale. De asemenea, au fost confiscate bunuri materiale în valoare de 1000 lei. Pe timpul executării misiunilor au fost depistate, identificate și sancționate contravențional 90 de persoane care nu au respectat interzicerea deplasării în afara locuinței/gospodăriei, în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr.3/2020. La Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Maramureș sunt în evidență 11 locații de carantinare. În izolare la domiciliu se află 156 de cetățeni, statistică ce include și membri familiei. Sunt în carantină 297 de persoane venite în țară din state situate în zona roșie de risc și care în conformitate cu procedurile stabilite au intrat în carantină instituționalizată” – a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

În Monitorul Oficial al României nr.340/2020 a fost publicată Ordonanța Militară nr. 10 care reglementează circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei între orele 7.00-11.00 și 19.00-22.00 strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin .(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare, normele de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate de către specialiști. De asemenea, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu noul Coronavirus este importantă purtarea în spații publice a măștii de protecției sau a altor materiale vestimentare pentru acoperirea gurii și a nasului. Informațiile referitoare la persoanele infectate cu COVID-19, starea de sănătate, numărul de teste sunt comunicate la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică.

C.Ț.

Lasă un comentariu