Share
Sunteți invitați să admirați expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”

Sunteți invitați să admirați expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”

Cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Vivo Mall Baia Mare vă invită la expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”.

Vernisajul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 17.00, la parterul Vivo Mall, iar expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie.

„Bunurile, de mare însemnătate pentru cultura tradițională a Maramureșului, vor fi expuse într-un spațiu neconvențional, accesibil tuturor, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că elementele identitare sunt cu noi indiferent de loc.

Expoziția pune în centrul atenției cămașa specifică celor patru zone etnografice ale județului Maramureș – Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul Voievodal. Sunt cămăși cusute cu măiestrie și migală, de multe ori la lumina opaițului, pe timp de iarnă, atunci când femeia avea timp să intre în lumea minunată a miticului și a frumosului.

Parte integrantă din expoziție sunt imaginile sugestive realizate de fotografii Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, care surprind discret oameni, simboluri, tradiții și obiceiuri.

Expoziția constituie o panoramă asupra diversității elementelor fundamentale ale cămășii: material, croi, dispunerea ornamentelor și cromatica, oferind vizitatorului posibilitatea de a remarca frecventa reîntoarcere la motivele etnice.

Momentul artistic va fi susținut de către Ansamblul ,,Doina Lăpușului” din comuna Lăpuș”, informează cei de la Muzeu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu