Share
Valoarea ajutorului de înmormântare s-a majorat substanțial în 2024

Valoarea ajutorului de înmormântare s-a majorat substanțial în 2024

Cuantumul ajutorului de deces s-a majorat în 2024 cu 778 de lei. În plus, în septembrie 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care aduce ceva schimbări și în legătură cu ajutorul de deces.

Românii pot beneficia de un ajutor în cazul decesului unui membru de familie. Pentru a putea intra în posesia acestor bani, un membru al familiei decedatului (sau persoana care este îndreptățită să primească suma) trebuie să depună o cerere, împreună cu certificatul de deces. Este esențial ca familia să solicite acești bani, deoarece nu sunt acordați automat.

Pentru decesul unei persoane asigurate sau pensionare, suma a crescut de la 6.789 de lei la 7.567 de lei, în timp ce în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma a ajuns la 3.784 de lei.

Ajutorul de deces se acordă în termen de trei zile de la solicitare unei singure persoane. Aceasta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate demonstra cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare în 2024

Cerere pentru acordarea ajutorului de deces

Certificat de deces (original și copie)

Act de identitate al solicitantului (original și copie)

Acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie)

Dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)

Alte documente specifice, în funcție de situație

Modificări ale Legii pensiilor din 2024

De asemenea, din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care au cotizat cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

O altă modificare importantă este posibilitatea plății ajutorului de deces prin virament bancar începând cu 1 septembrie 2024, deschizând calea pentru acordarea acestui sprijin și către firme, nu doar către persoane fizice, cu condiția să dovedească suportarea cheltuielilor ocazionate de deces.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu