Share
Se modifică legislația pentru stăpânii de câini

Se modifică legislația pentru stăpânii de câini

Obligațiile pentru stăpânii de câini s-ar putea modifica, după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a pus în dezbatere noile reglementări în domeniu.

Astfel, principala prevedere modificată se referă la câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, care vor trebui să fie înregistrați (sau identificați și înregistrați), conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare.

De asemenea, propunerea de ordin menționează în plus că, în cazul câinilor născuți pe teritoriul României, trebuie înregistrate ambele adrese ale proprietarului în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stapân (RECS), în cazul în care adresa din documentele de identitate diferă de adresa unde este crescut și adăpostit câinele.

În prezent, proprietarii trebuie să notifice evenimente precum vânzarea, cumpărarea, pierderea, moartea câinelui etc. în termen de șapte zile de la producere. După ce modificările propuse intră în vigoare, termenul va fi mai scurt pentru notificarea operatorului RECS, de numai cinci zile.

Termenele limită pentru înregistrarea câinilor se păstrează (90 de zile de la fătare pentru identificarea și înregistrarea câinilor în RECS, sau după anumite evenimente, cum ar fi vânzarea, donarea sau scoaterea în spații publice), dar pentru câinii proveniți din alte țări, se impune, în noua regulă, un termen de înregistrare de maximum 30 de zile de la intrarea animalului pe teritoriul României.

Ordinul va intra în vigoare numai după aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu