Share
Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități

Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități vor avea noi drepturi după ce noua lege va intra în vigoare. Proiectul de lege a primit votul decisiv din Parlament. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, legea va permite persoanelor cu dizabilități să beneficieze de scutire de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român pentru mașinile adaptate astfel încât să poată fi conduse de acestea, iar taximetriștii sau cei ce fac transport alternativ nu vor putea refuza transportul persoanelor cu handicap, a dispozitivului acestora de mers și a câinelui-ghid, după caz. Cei care nu vor respecta această prevedere legală vot risca amenzi de până la 25.000 lei.

De asemenea, câinii își vor putea însoți stăpânii în toate locațiile care asigură servicii publice, adică și în hoteluri, magazine ori restaurante, pe lângă toate locurile publice, care sunt prevăzute în legea actuală. Dar legea face referire expresă la persoanele cu dizabilități care necesită asistența unui câine-ghid.

Drepturi și pentru familia sau reprezentantul legal al persoanei cu handicap

O a doua inițiativă ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități este în așteptarea votului Parlamenului și se referă la scutirea de la plata chiriei și pentru familia sau reprezentantul legal al persoanei cu handicap, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori adult cu handicap accentuat. Propunerea se referă la faptul că multe dintre persoanele cu handicap au nevoie de asistența unei alte persoane.

În forma sa actuală, legea prevede că persoanele cu handicap grav sunt scutite de la plata chiriei pentru locuințele deținute de stat. Un drept similar se aplică și pentru adulții cu handicap accentuat, dar pentru a beneficia de scutire de la plata chiriei ei trebuie să bifeze mai multe condiții.

Mai trebuie menționat că aceste propuneri legislative nu se aplică în momentul de față. Prima trebuie promulgată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Ificial, iar a doua propunere legislativă trebuie să primească și acordul Camerei Deputaților, care este for decizional.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu