Share
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” Baia Mare; S-au împlinit 20 de ani de la sfințirea demisolului bisericii

Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” Baia Mare; S-au împlinit 20 de ani de la sfințirea demisolului bisericii

Duminică, 19 noiembrie, a 26-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la sfințirea demisolului bisericii.

„La împlinirea a două decenii de la binecuvântarea spaţiului de la demisolul bisericii „Buna Vestire” din municipiul Baia Mare, din cartierul Bogdan Vodă, binecuvântare pe care am săvârşit-o împreună cu Înaltpreasfinţitul, vrednic de pomenire Părinte Arhiepiscop Justinian, şi care a fost locul de slujire până ce s-au mutat părinţii şi credincioșii în spaţiul de sus, iată am revenit în această parohie dinamică, ce are peste 3.000 de credincioşi. A pornit ca parohie în anul 2000 şi s-a dezvoltat foarte frumos.

A fost o necesitate pastoral-misionară pentru această parte a oraşului Baia Mare. Au continuat lucrările de zidire a bisericii de sus, astăzi este aproape pregătită pentru slujba de târnosire, care, într-un an sau doi, va avea loc, poate la un sfert de secol de la pornirea acestei parohii, în 2025 să sfinţim şi această biserică, întrucât avem tradiţia ca în fiecare an să sfinţim o biserică din oraşele mari, şi până atunci vor fi desăvârşite toate lucrările. Parohia, astăzi păstorită de părintele Florin Codrea, împreună cu părintele Călin Iosip, are activităţi catehetice frumoase, fac cateheză cu peste 100 de copii. Au activităţi cultural-teologice, are o revistă numită „Buna Vestire”, care apare bianual, au activităţi social-filantropice şi există un proiect, care este în curs de derulare, a unui centru cultural-social, numit „Martirya” şi care va face posibilă ca, pe lângă activitatea pastoral-misionară, care este o datorie, face parte din atribuţiile fiecărui preot, nu-i o activitate pentru care să fim mereu suficient de mulţumiţi ca şi slujitori.

Biserica astăzi trebuie să vină în întâmpinarea bătrânilor care au nevoie de ajutor, să-i îngrijească şi să-i asiste, să-i ocrotească şi să le arate iubire şi să vină în întâmpinarea tineretului, care are nevoie multă de cateheză, are nevoie de Biserică şi de Hristos, pentru că-i o lume rătăcitoare şi capcane ucigătoare la tot pasul în societatea de astăzi şi Biserica trebuie să-şi educe preoţii, să educe tinerii de mâine, care vor fi viitorul Bisericii şi să facă activităţi culturale, care să aducă în conştiinţa credincioşilor sentimentul că nu sunt doar creştini, ci sunt şi misionari, sunt şi apărători prin tot ce îi învaţă părinţii Bisericii noastre în lucrarea lor pastoral-misionară, cultural-teologică şi social-filantropică şi activităţi cu tineretul.

Ne bucurăm din suflet că am revenit la aceast soroc, săvârşind Sfânta Liturghie spre bucuria părinţilor slujitori, a Consiliului Parohial şi a credincioşilor şi să dăm mulţumire Maicii Domnului, care este ocrotitoarea acestei biserici, deoarece este aşezată sub ocrotirea praznicului Bunei Vestiri, de altfel aşa se şi numeşte Parohia „Buna Vestire” din cartierul Bogdan Vodă Baia Mare. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Soborul a fost alcătuit din Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Asist. Univ. Dr. Ioan Marius Sabău, de la Catedrala Istorică, Pr. Vasile Fodoruţ, inspector social, parohul bisericii „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Pr. Dr. Florin Codrea, paroh, Pr. Călin Iosip, coslujitor, muzeograf, Pr. Gheorghe Codrea, ctitor, preot emerit, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Daniel Lihet, slujitor la această biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi de Corul „Buna Vestire” al parohiei, condus de teologul Răzvan Timiş.

Vasile Hoban, cântăreţul bisericii de un sfert de secol, a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Nicolae Podină a fost distins, post-mortem, cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul” pentru tot ce a făcut pentru biserică. Diploma Anului Omagial au primit consilierii bisericeşti Traian Peter, Gheorghe Iluţ, Ioan Tătar, Traian Dumuţa, Ioan Zoicaş şi Ioan Ţară, Livia Sabo şi Cecilia Şimon, membre ale Comitetului de Femei, şi Letiţia Dănescu, membră a corului „Buna Vestire”, informează Andrei Fărcaș, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu