Share
Salvatorii montani din România așteaptă modificarea legii pentru a putea să folosească girofare!

Salvatorii montani din România așteaptă modificarea legii pentru a putea să folosească girofare!

Salvatorii montani din România așteaptă modificarea legii pentru a putea să folosească girofare!

Cu un paradox extraordinar se confruntă salvatorii montani din România. Ei au voie să achiziționeze maşini cu girofaruri şi sirene, dar nu pot folosi aceste dotări. Mai mult, salvamontiştii din România sunt singurii din Europa care nu au voie să folosească semnale acustice şi luminoase pe maşinile de intervenţie.

Petiţia „Vrem semnale acustice şi luminoase pe autospecialele Salvamont!”, ce va fi înaintată Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a fost semnată de peste 6.700 de oameni. Cu toate aceste semnături, până în prezent autoritățile române nu au făcut nimic concret în această direcție, în ciuda faptului că s-a vorbit despre acest aspect iar intenția a fost făcută publică de ani de zile.

„Legislația rutieră în vigoare nu prevede că „salvamontiștii” pot utiliza sisteme de avertizare acustică și luminoasă (girofaruri și sirene) pe autospecialele de intervenție în timp ce se află în exercițiul funcțiunii la solicitările venite prin Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Deplasarea lor prin trafic fără astfel de sisteme le îngreunează misiunile și, nu de puține ori, le pune viața în pericol. Cerem modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor locale și județene de salvatori montani „Salvamont” în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară, dotate cu sisteme de avertizare acustică și luminoasă de culoare albastră”, se arată în petiție. Puteți vota petiția AICI! Gândiți-vă la faptul că ați avea nevoie de ajutorul salvatorilor montani, iar aceștia sunt blocați în trafic întrucât au voie să aibă semnale acustice și luminoase dar sunt în împiedicați de legislație să o folosească! Pentru iniţierea procedurilor de solicitare a modificării legislaţiei în acest sens, petiţia „Vrem semnale acustice şi luminoase pe autospecialele Salvamont!” are nevoie, potrivit iniţiatorilor, de 7.000 de semnături.

„Suntem singura instituție din structurile de urgență care nu au voie să folosească semnalele luminoase și acustice în trafic. Au voie inclusiv Poliția Locală, ANAF sau IML, așadar vorbim de mai multe instituții, nu doar de Poliție, Jandarmerie, Pompieri sau Poliție de Frontieră. Vrem să avem prioritate în trafic în condițiile respectării legislației rutiere în vigoare, întrucât fiecare secundă contează în salvarea unor persoane aflate în nevoie de ajutor. Există situații în care Salvamont este instituția aflată la coordonare, dar cu toate acestea este împiedicată, prin lipsa semnalelor, să ajungă atât de repede pe cât ne-am dori la locul intervenției. Cadrul legislativ există din 2014, a trecut prin comisii parlamentare, dar cu toate acestea se bate pasul pe loc. Eu cred că ar fi nevoie de înțelegere din partea celor care ne conduc, care ar trebui să se gândească asupra faptului că ar putea să ajungă într-o situație în care ar avea nevoie de ajutor absolut oricine”, arată pentru DirectMM.ro Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu