Share
Silvoiță de prune preparată la Muzeul Satului din Baia Mare; ulițele „satului din inima orașului” s-au umplut de un miros îmbietor

Silvoiță de prune preparată la Muzeul Satului din Baia Mare; ulițele „satului din inima orașului” s-au umplut de un miros îmbietor

Marți, 15 septembrie, ulițele „satului din inima orașului” s-au umplut de un miros îmbietor.

Mai exact, a fost preparată silvoiță de prune, ajutoare de nădejde fiind câțiva elevi și un grup de seniori de la Asociația Caspev Baia Mare.

„Am adus în Satul de pe deal una din vechile tradiții culinare din satele Maramureșului: prepararea magiunul, denumit în funcție de zonă lictar/lecvar sau silvoiță/silvaiz.

Echipa muzeului, alături de un grup de seniori de la Asociația Caspev din Baia Mare, a început de dimineață „dejdeocatul” prunelor culese din ograda noastră, dar și din livada colegului nostru Liviu Matei, căruia îi mulțumim pentru generozitate. Apoi prunele au fost puse în căldarea de aramă, a fost montat fusul și penele necesare în procesul de amestecare și am aprins focul, care a ars domol timp de 8 ore continuu.

În jurul prânzului ni s-au alăturat elevii clasei a II-a de la Școala „Lucian Blaga” Baia Mare, coordonați de doamna învățătoare Maria Bălașa Chira, care au ascultat curioși explicațiile doamnei Ludovica, „socăcița” noastră, iar apoi au dat o mână de ajutor la învârtitul în căldare și au degustat din „mierea de prune” ce răspândea un miros îmbietor, irezistibil. Mulțumim tuturor! A fost o zi de care cu siguranță ne vom aminti peste ani…”, povestesc reprezentanții Muzeului Satului Baia Mare.

Lasă un comentariu