Share
Sighetu Marmației va avea în 2024 un buget istoric

Sighetu Marmației va avea în 2024 un buget istoric

Municipiul Sighetu Marmației va beneficia în acest an de un buget istoric, practic cel mai mare din ultimii 30 de ani. Vorbim de o creștere cu 50% față de anul trecut, diferența fiind făcută de fondurile europene și cele guvernamentale.

„Stimați sigheteni putem vorbi astăzi despre un buget istoric pentru municipiul Sighetu Marmației, cel mai mare din ultimii 30 de ani, aprobat în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu local din 19 februarie. Dacă anul trecut Sighetul a avut un buget de 268,96 milioane lei, pentru 2024 acesta este cu 50% mai mare, însumând un total de 403, 44 milioane lei.

Cu satisfacție pot să afirm faptul că această creștere nu se datorează măririi taxelor și impozitelor, care au fost doar indexate cu rata inflației și reprezintă 6% din totalul bugetului, adică 24, 2 milioane lei. Diferența este reprezentată de fonduri europene și guvernamentale, dar și venituri proprii ale instituțiilor subordonate”, declară primarul Vasile Moldovan.

Agenda proiectelor de investitii pentru acest an este diversă și acoperă toate domeniile de activitate. Există 140,3 milioane lei la investiții, reprezentând 34,8% din buget:

 • bani proveniți din venituri proprii – 10,4 milioane lei;
 • bugetul local – 10,7 milioane lei;
 • fonduri europene și guvernamentale – 119,1 milioane lei.

EDUCAȚIE: peste 30 milioane lei, 1,5 milioane fiind din bugetul local (1,1 milioane lei bunuri și servicii și 429,33 mii lei pentru investiții)

 • dotare mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ prin PNRR – 17,25 milioane lei;
 • reabilitarea energetică a Școlii gimnaziale nr. 10 – 6,75 mil lei;
 • creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile Liceului Tehnologic Marmația – 6,04 milioane lei;
 • construire creșă în zona Făget (Fuchs) – 10 mil lei;
 • 2 milioane lei din bugetul local – investiții și reparații la școli.

SPORT: 1,71 milioane lei.

SPITAL: 42,85 % din bugetul total (salarii, investiții și cheltuieli cu presonalul).

În plus, 12 milioane de euro vor intra anul acesta în Sighetu Marmației prin Compania Națională de Investiții pentru:

 • reabilitarea secțiilor chirurgicale
 • construirea creșei în zona Făget (Fuchs)
 • construirea bazei sportive în zona Făget (Fuchs)

„Mai trebuie spus că 41,23% reprezintă cheltuielile cu personalul din cadrul Primăriei și a celorlalte instituții subordonate.

Cheltuielile cu personalul reprezintă 41,23%: Primărie, instituții din subordine, Spital Municipal. Le mulțumesc colegilor din Consiliul local care au înțeles că Sighetul și sighetenii au prioritate în fața jocurilor politice. Nu ne rămâne decât să ne apucăm de treabă! Cine a lipsit de la cea mai importantă ședință de Consiliu local din an, se poate vedea în imagini, iar concluziile vă aparțin”, mai precizează edilul.

Foto – captură video ImUn


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu