Share
Și furtuni și caniculă în zona Maramureșului: Anunțurile meteorologilor, cod galben de val de căldură și arșiță și cod portocaliu de vijelii, averse, grindină!

Și furtuni și caniculă în zona Maramureșului: Anunțurile meteorologilor, cod galben de val de căldură și arșiță și cod portocaliu de vijelii, averse, grindină!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de fenomene severe valabile în țara noastră. Mai multe dintre ele vizează și regiunea Maramureș.

Vom avea parte atât de caniculă și disconfort termic cât și de furtuni trecătoare însoțite de descărcări electrice așadar nu ar fi excluse unele inundațiii cu caracter local.

În prima zi a lunii august, maximele vor fi de la 27-29 la 34 grade în Maramureș, iar cerul va fi de la variabil la mai mult senin cu înnorări temporare și furtuni trecătoare care vor veni cu intensificări de vânt și chiar cu grindină.

Zilele viitoare în Maramureș vin cu o mică răcorire, astfel că nu vom mai putea vorbi despre caniculă, maximele urmând să se încadreze de la 22 la 27-29 grade. Cerul se va menține de la variabil la mai mult senin, cu înnorări temporare și furtuni trecătoare în unele zone. Instabilitatea va crește după jumătatea săptămânii, iar o nouă încălzire treptată este așteptată începând cu 7 august.

AVERTIZĂRI METEOROLOGICE

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 1 august
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD GALBEN

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină
Interval de valabilitate: 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 10:00

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, averse torențiale
Interval de valabilitate: 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 02:00

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat faptul că va actualiza prezentul mesaj.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu