Share
Sfaturi utile CJSU Maramureș: Ce reguli ar trebui să respecți, pentru a trece cu bine peste vremea caniculară. Vezi ce-ți recomandă medicii

Sfaturi utile CJSU Maramureș: Ce reguli ar trebui să respecți, pentru a trece cu bine peste vremea caniculară. Vezi ce-ți recomandă medicii

Avem parte în Maramureș, și de altfel, în toată țara, de un nou val de căldură în acest sezon estival. Arșiță ca atare fiind, autoritățile vin cu o serie de recomandări și sfaturi utile pentru cetățeni.

CJSU Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare. Specialiștii menționează că pentru atenuarea efectelor în perioadele de caniculă/disconfort termic accentuat persoanele vârstnice trebuie să evite locurile aglomerate și neventilate, ieșirea din locuințe/gospodării, mai ales în orele amiezii.

Dacă este neapărat necesară ieșirea în exterior este important să se poarte de îmbrăcăminte subțire, din țesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. De asemenea, este bine să aibă la îndemână lichide. În această perioadă este bine să se consume 2-4 litri de apă, ceai sau sucuri de fructe pentru a hidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool și excesul de cafea în zilele cu temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Nu lăsați (uitați) copiii și animalele de companie în interiorul autovehiculelor expuse la soare.

Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze. Indicele de confort termic (temperatură-umezeală) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care exista într-un amestec gazos de aer și apă) pentru a determina o temperatura, cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reținută se diminuează.

Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.Indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman. Atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic, explică autoritățile responsabile. Vremea se va menține călduroasă, local caniculară azi, 14 iulie. Joi, 15 iulie, vremea se va menține călduroasă, după care vor reveni furtunile vineri, 16 iulie, și va fi o răcorire, însă de foarte scurtă durată. Vom reveni cu amănunte cu privire la acest aspect!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu