Share
Se menține cu succes tradiția prin Maramureș: Un Viflaim autentic a făcut sărbătoarea frumoasă, pentru locuitorii Sarasăului, în seara Crăciunului!

Se menține cu succes tradiția prin Maramureș: Un Viflaim autentic a făcut sărbătoarea frumoasă, pentru locuitorii Sarasăului, în seara Crăciunului!

Se menține cu succes tradiția prin Maramureș: Un Viflaim autentic a făcut sărbătoarea frumoasă, pentru locuitorii Sarasăului, în seara Crăciunului!

Teofil Ivanciuc, un iubitor al tradițiilor maramureșene a făcut un anunț despre câțiva locuitori din Sarasău, care au ales acum de sărbătorile acestea de iarnă, să arate că Viflaimul este la modă în județ.

„Din Maramureșul profund: unul din cele 4 Viflaimuri din Sarasău, organizat pentru ei înșiși, fără scenete în Căminul Cultural ori la festivaluri, fără turiști, fotografi sau televiziuni (nu că ar fi stricat urcatul pe scenă ori publicitatea, dar nu a fost să fie). Am însoțit aseară Viflaimul din imagine la unul din popasurile lor prin comună – casa unui gospodar care i-a invitat și ascultat cu drag, cu credința că așa se face și că așa e bine. Și totul: scenariu, recuzită, limbaj al replicilor, au fost așa cum trebuie, precum odinioară… Îmi ridic pălăria în fața tuturor sarasăuanilor care, cu eforturi substanțiale, duc tradiția mai departe, de sărbători!”, arată jurnalistul, publicistul Teofil Ivanciuc.

„Calendarul parțial și aproximativ (așa cum am primit informațiile, nu îmi asum eventualele erori sau schimbări) al evenimentelor care vor avea loc de sărbătorile de iarnă în Țara Maramureșului:
=24 decembrie: -pe înserate, Viflaimul la casele parohiale ortodoxă și greco-catolică din Sarasău („capitala” vestică a Viflaimurilor maramureșene).
-ora 20, „Noaptea Viflaimurilor” la Vișeu de Sus, „capitala” estică (și cea mai importantă) a Viflaimurilor maramureșene.
– Viflaim la Oncești.
=25 decembrie: -Viflaimuri la slujbă, la bisericile din Sarasău, Vișeu de Sus, Desești și Breb.
-Viflaimuri pe scenă în curte la Vlădica din Breb (cca ora 12,30), Căminul Cultural Berbești (ora 14), Căminul Cultural Oncești (ora 14,30) și la bisericile ortodoxă de zid și greco-catolică veche de lemn (‘Vale’) din Ieud (cca ora 14,30-15).
=26 decembrie: Viflaimuri la slujbă, la bisericile din Sarasău și Vișeu de Sus.
-Viflaimuri pe scenă: Căminul Cultural Desești (ora 14), Căminul Cultural Giulești (ora 14), „Casa de petrecere a moroșenilor” Oncești (ora 18), posibil și la bisericile din Ieud, ca în ziua precedentă.
-de la ora 13, la Căminul Cultural din Moisei, Festival de colinde și obiceiuri de Iarnă.
=27 decembrie: centrul orașului Sighetu Marmației, ora 12, Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația”, ediția LIV.
=1 ianuarie 2023, după-amiază: posibil Viflaim la biserica ortodoxă Ieud.
=6 ian 2023, ora 15, sala de nunți „Floare de Colț” din Berbești: „Jocul și băuta Viflaimului”.
=7, 8 și 9 ianuarie 2023, Crăciunul ucrainean la Crasna Vișeului, după slujba de la biserică, Viflaimul, lângă biserică sau la Căminul cultural.
=14 ianuarie 2023, Anul Nou ucrainean, cu „Teleaga” (Plugușorul), la parohia din Crasna Vișeului, după slujbă.
Desigur, există și alte locații (vreo 7, de nu mai multe), neconfirmate însă (încă), unde se vor organiza Viflaimul și alte obiceiuri tipice sarbătorilor iernii. Acestea fiind zise, Crăciun fericit tuturor!”, arată jurnalistul, publicistul Teofil Ivanciuc.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu