Share
Scrisoarea deschisă a artiștilor: Maramureșeanca Paula Seling: „Mă doare să văd, de fapt, cum este privit cel ce își oferă arta pentru ceilalți”. Ce solicită artiștii români

Scrisoarea deschisă a artiștilor: Maramureșeanca Paula Seling: „Mă doare să văd, de fapt, cum este privit cel ce își oferă arta pentru ceilalți”. Ce solicită artiștii români

Peste 90 de artişti români, între care Delia, Antonia, Carla’s Dreams, Smiley, Jo sau maramureșencele AMI și Paula Seling, i-au adresat o scrisoare deschisă premierului în care solicită includerea artiştilor în schema de ajutor de stat destinată sprijinirii sectorului cultural.

În fapt, în scrisoarea deschisă, adresată deopotrivă vicepremierului şi ministrului Culturii, artiştii subliniază că „existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti”.

„Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști. Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.

Cu considerație, ai dumneavoastră, Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ștefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen”, se arată în scrisoarea deschisă.

O reacție publică a avut artista originară din Maramureș, Paula Seling. „Sunt tristă. Trista pentru ca, dupa unii oameni, studiul vocal sau la pian nu inseamna muncă. Sunt tristă pentru ca unii oameni nu inteleg ca acest demers nu era luat in seama daca nu era semnat de oameni cunoscuți care, chiar daca au un trai bun, aleg sa fie vocea celor ce nu ar avea cum sa fie ascultați daca se puneau pe lista. Ma doare sa vad, de fapt, cum este privit cel ce isi ofera arta pentru ceilalti, ca un fel de prelungire inutilă a societății… Lista ar putea sa conțină zeci de mii de nume. Din solidaritate, textul poate fi preluat si completat de toti cei care, azi, sunt împiedicați sa isi faca meseria pentru care au studiat o viață întreagă.

Artiștii nu au statut definit in tara asta. Nu au pensie daca nu sunt angajati la stat si nu sunt ajutați in cazuri de forță majora. Cu câta furie mi-au scris unii, parca dorindu-si sa ne vadă cersetori la colt de stradă…

Cu siguranță ca sunt entertaineri care au adunat prin businessul lor sume mari, insa mulți muzicanți si muzicieni trăiesc de la un spectacol la altul, de la un sezon la altul si, daca aleg sa aiba, prin arta lor, un mesaj ferit de ceea ce face toata lumea, reinvestesc si refolosesc veniturile pentru a putea sa isi desfasoare activitatea. Munca in domeniul artistic implică mai mult decat ce se vede. Ma doare ca unii dintre cei ce au trimis mesaje, nu înteleg asta. Pentru artiștii independenți care nu își pot desfășura activitatea, EXACT artiștii independenți care aleg să faca toate lucrurile corect, sa plateasca taxe si salarii oamenilor din spatele lor, instrumentistilor, tehnicilor, ceea ce se întâmplă este foarte trist. Acest mesaj nu este unul de cerseala, asa cum multi oameni l-au interpretat. Este unul prin care ar putea sa se remedieze o eroare prin care se vede clar ca, daca esti artist, nu insemni nimic. Pacat. Acum întoarce-te, Paula, in studio si scrie muzică frumos, sa vibreze inima…”, a scris Paula Seling pe o rețea de socializare.

C.Ț.

 

Lasă un comentariu