Share
Școala în timp de pandemie: Eforturi uriașe în cătunul Cornățea din Poienile de sub Munte, în plină iarnă, pentru ca educația să continue (FOTO)

Școala în timp de pandemie: Eforturi uriașe în cătunul Cornățea din Poienile de sub Munte, în plină iarnă, pentru ca educația să continue (FOTO)

Cătunul Cornățea aparține de comuna Poienile de sub Munte. Aici au domiciliul aproximativ 110 persoane, din care aproximativ 30 copii de diferite vârste. Din ei, șase sunt elevi de ciclul primar la școala din cătun, iar ceilalți, de gimnaziu și de liceu, sunt elevi ai unității de învățământ de centru.

Locuitorii cătunului trăiesc încă fără energie electrică, apă și gaze naturale, însă autoritățile județene au dat asigurări că situația va fi remediată în perioada următoare. Sunt aproximativ 9 km până în Poienile de sub Munte, care pot fi parcurși greoi, uneori numai cu mașini off-road, căruța sau cu sania.

Școala Primară din cătunul Cornățea este una din structurile Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte și este cea mai mică din toată țara (are 12 mp). În cătunul neracordat încă la rețeaua de electricitate, clădirea în care funcționează școala este singura care are curent electric, datorită panourilor fotovoltaice cu care a fost dotată. Cei șase elevi care frecventează școala sunt în clase diferite din ciclul primar (câte unul în clasa pregătitoare și în clasa a treia, respectiv câte doi în clasa întâi și în a patra; elevi de clasa a doua nu sunt).

Cu toții sunt elevii învățătoarei Ana Masznica, cea care face eforturi uriașe pentru ca educația să nu fie sistată de pandemie. “În condițiile suspendării activităților educaționale de tip „față în față” și în lipsa semnalului pentru telefonie mobilă în zonă, doamna învățătoare merge de două ori pe săptămână să-și întâlnească elevii, să le distribuie fișe de lucru, să discute cu ei, să-i îndrume și să-i asigure că prin participarea la educație pot să-și împlinească visul de reușită în viață”, au relatat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Așadar, învățătoarea din cătunul Cornățea parcurge 9 kilometri dus, 9 kilometri întors, de 2 ori pe săptămână. Deci, în 7 zile, aproape 40 kilometri… Recent, s-au întâlnit nu doar cu învățătoarea lor, ci și cu directorul Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte, cu inspectorul școlar responsabil de zonă și cu inspectorul școlar general, reprezentanții ISJ Maramureș dând asigurări că educația continuă și în cele mai izolate locuri din județ.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu