Share
Persoanele cu grupa de sânge A – risc mai mare să fie mușcate de căpușe

Persoanele cu grupa de sânge A – risc mai mare să fie mușcate de căpușe

Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai ridicat de a fi muşcate de o căpuşă, printre aceste insecte putându-se număra şi cele care pot provoca boala Lyme, cu potenţial fatal, conform unui studiu efectuat în Cehia, relatează APP, citată de Agerpres.

Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată. În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute. Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.

”Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii amintite.

Lasă un comentariu