Share
Schengen rămâne și acum vis pentru România!

Schengen rămâne și acum vis pentru România!

Schengen rămâne și acum vis pentru România!

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, arată hotnews.ro.

Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei: „Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit. Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria. Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (…)În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.

În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet. De altfel, Olanda a explicat acest lucru în minuta ședinței. Cea de a treia țară – Croația – a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană. „Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023″, a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE. „Austria a avut o atitudine sfidătoare și agresivă”. Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că în Consiliul JAi eu existat mai multe scenarii, că Germania, Luxemburgul și Belgia au pledat cauza României, dar „Austria a fost absolut opacă”. „Din păcate, Austria a fost absolut opacă. (…) Olanda nu a votat împotriva României, a fost împotriva Bulgariei. Austria a fost singura țară care a avut o atitudine din arogantă, sfidătoare și agresivă”, a declaratat Rareș Bogdan, mai arată hotnews.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu