Share
Salvează acum o viață: În județul Maramureș se organizează marți dimineață o acțiune importantă, de donare de sânge! De la ora 9 în Spitalul Vișeu!

Salvează acum o viață: În județul Maramureș se organizează marți dimineață o acțiune importantă, de donare de sânge! De la ora 9 în Spitalul Vișeu!

Salvează acum o viață: În județul Maramureș se organizează marți dimineață o acțiune importantă, de donare de sânge! De la ora 9 în Spitalul Vișeu!

Este cunoscut faptul că, mai ales în perioada de vară, atunci când sunt multe concedii, scade și numărul donatorilor de sânge. Dar nevoia este aceeași, chiar dacă este vară.

În acest sens, se organizeaz o campanie de donare de sânge. Aceasta va avea loc la Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus – data de 12 iulie 2022 – în intervalul orar 09:00-14:00, arată organizatorii.

Specialiștii doresc să recomandăm tuturor donatorilor, în special celor care vin să doneze după ora prânzului, să citească principalele criterii de eligibilitate pentru a putea dona:
-vârsta: 18-60/61/62 ani;
-greutate: femei – între 50/55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-să nu fi luat mese bogate în grăsimi în ziua donării sau cu o zi înainte
-încercați să mâncați ușor, atât în ziua dinaintea donării cât și la micul dejun și eventual la prânzul dinaintea donării (alimente foarte bune înaintea donării: cereale cu lapte, pui cu orez, cartofi, pește. Evitați prăjelile, uleiurile, cașcavalul gras, smântâna, untul!)
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.
„Vă recomandăm să folosiți aplicația BlooDoChallenge pentru a vă programa la donare! Vă mulțumim mult! Vă așteptăm!”, arată cu această ocazie Echipa Donează sânge, fii erou! – Baia Mare.
Redăm și alte condiții pentru a dona sânge:
•Tensiunea arterială: maximă să nu depășească 200 mmHg, iar minimă 100 mmHg;
•Donatorul să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer;
•Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 72 zile
•Persoanele care s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 cu serul de la Pfizer sau Moderna pot dona sânge după 7 zile de la administrarea vaccinului, iar persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson pot dona sânge după 4 săptămâni de la administrarea serului.
Donarea de sânge se face în condiţii stricte de siguranţă, fiind aplicate toate măsurile de protecţie recomandate, atât la donatorii de sânge, cât şi la personalul medical, pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2, conform protocoalelor în vigoare, arată specialiștii.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu