Share
S-au actualizat azi datele: În vestul Maramureșului atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape tot weekendul! Anunț făcut de ANM!

S-au actualizat azi datele: În vestul Maramureșului atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape tot weekendul! Anunț făcut de ANM!

S-au actualizat azi datele: În vestul Maramureșului atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape tot weekendul! Anunț făcut de ANM!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările emise anterior în ceea ce privește acest weekend în țara noastră și, implicit, aria Maramureșului.

Trebuie să facem precizarea din start că regiunea Maramureș, în sens meteorologic, cuprinde județele Maramureș și Satu Mare. Satu Mare se va afla sub cod portocaliu, iar Maramureșul (mai exact, vestul Maramureșului) sub cod galben, ambele de caniculă. Mai exact, cele mai afectate zone din Maramureș vor fi cele din vestul lanțului carpatic și Valea Izei, dar căldura nu ține cont de județe, astfel că am putea avea valori de cod portocaliu și în Baia Mare, Fisculaș și Lunca Someșului.

Așadar, vom avea cod galben în zilele de 22 și 23 iulie. Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat. Vineri (22 iulie) și sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade. Vom avea cod portocaliu tot în 22 și 23 iulie. Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, arată ANM.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că vom avea până la 37 grade vineri și chiar 39 grade sâmbătă în Maramureș. Dar valorile termice resimțite ar putea ajunge la 37-39 grade vineri și sâmbătă la 40 grade, poate chiar mai ridicate. Ziua de 24 iulie a ieșit de sub atenționarea de caniculă în nord-vestul țării, avertizările mutându-se pe jumătatea sudică, dar acest lucru nu înseamnă că se va răci vremea prea mult. Maximele vor ajunge la 34 grade, cu diferența că în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice. După o zi de luni similară termic cu duminică, însă fără furtuni în zonele joase, de marți valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi variații termice și în continuare! Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu