După 39 de ani România are din nou un membru în Comitetul Executiv al CIO - 5 ore în urmă
Burse de la Academia Română pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate - 7 ore în urmă
”Tricoul care ne face văzuți” – conceptul noului echipament cu care naționala va juca în preliminariile CM 2026 - 9 ore în urmă
Maia Vlad din Moisei va evolua pe scena „Românii au talent” - 9 ore în urmă
Tânărul maramureșean Paul Marincaș, invitat în cadrul emisiunii „Cântec și Poveste” - 10 ore în urmă
Florian Sălăjeanu a fost numit prefect al județului Maramureș - 11 ore în urmă
De suflet: Concert de pricesne organizat la Căminul Cultural din Fântânele - 11 ore în urmă
S-au înmulțit tentativele de fraudă pe WhatsApp, atrage atenția DNSC - 12 ore în urmă
Ziua Francofoniei sărbătorită de copiii din Baia Mare - 13 ore în urmă
Primăvara a început oficial! Soarele urcă tot mai sus pe cer, zilele devin mai lungi. - 16 ore în urmă
Tradiții și superstiții în noaptea de Sânziene
În fiecare an, între 23-24 iunie, în popor este sărbătorită Noaptea de Sânziene. Tradiția spune că atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană. Din seria obiceiurilor legate de această zi face parte și tradiția băii de solstițiu sau de ziua Sf. Ioan Botezatorul. Aceasta se face într-o apă curgătoare și se consideră că spală toate nenorocirile și supărarile anului trecut, precum și că ajută ca să se împlinească toate dorințele în următorul an. În această noapte, ca și în noaptea de Crăciun, se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândește, le poate înțelege graiul și poate afla multe taine. Dacă o fată aruncă un buchet de flori de Sânziene prin ușa deschisă sau prin fereastra, atunci își va găsi în acest an ursitul. Alteori buchetul se pune sub pernă, căci se spune că visele din această noapte se împlinesc. În această noapte se înconjoară casa cu făcliile aprinse, la fel câmpurile cu cereale, fânețele, grajdurile, aceasta pentru ca anul următor să fie mai bogat. În același timp, se fac puternice zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele. Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc; acesta va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.
Sânzienele sunt entități ale aerului, transparente, pure și nobile, foarte greu de perceput, dată fiind natura lor instabilă, fluidă, predispusă la mișcări foarte rapide. Spre deosebire de alte personaje mitice, ca Ielele și Rusaliile, Sânzienele (Drăgaicele) sunt binevoitoare omului, aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor și animalelor, dau miros și puteri tainice florilor, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor și apără lanurile de intemperiile naturii.
Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstițiul de Vară, cea mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului și înscris sub semnul focului, al Soarelui.
Lăcrimioara ZOTA