Share
Se prăznuiește Înălțarea Domnului și, implicit, Ziua Eroilor

Se prăznuiește Înălțarea Domnului și, implicit, Ziua Eroilor

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din saptamana a VI-a după Paști. Anul acesta o sărbătorim pe 28 mai. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În aceasta zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”, potrivit creștinortodox.ro.

Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvanta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).

Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbatoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Unde liturghisesc și predică ierarhii

Cu această ocazie, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, se va afla la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, iar PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, va fi la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă. Sfintele Liturghii se vor săvârși cu respectarea măsurilor igienico-sanitare impuse de autorități și a legislației în vigoare, precum și a îndrumărilor bisericești transmise în Eparhie privind starea de alertă.

Lasă un comentariu