Share
PS Iustin și PS Timotei au fost prezenți la Hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă (GALERIE FOTO)

PS Iustin și PS Timotei au fost prezenți la Hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă (GALERIE FOTO)

Miercuri, 24 iunie, când este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului, a fost zi de mare sărbătoare pentru comunitatea monahală și locală a Scărișoarei.

Importanța momentului a fost marcată de prezența ambilor ierarhi ai eparhiei noastre – Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar – în fruntea unui larg sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Potrivit prof. Bogdan Roatiș, la începutul cuvântului său de învățătură, în fața sutelor de credincioși, Preasfințitul Părinte Iustin a evocat rolul providențial pe care Preasfințitul Timotei, Arhiereu-Vicar, l-a avut, pe vremea când era stareț, întru edificarea acestui frumos complex monahal, o minunăție arhitectonică și o minune a lui Dumnezeu în aceste locuri. Chip al prototipului Rohia, Mănăstirea Scărișoara Nouă are excepționale accente de originalitate, care creează – ca și în cazul mănăstirii-blazon a Episcopiei – o atmosferă unică. În acest context, Preasfinția Sa a apreciat generozitatea și ospitalitatea obștii monahale și a credincioșilor.

În continuare, Preasfințitul Părinte Iustin a arătat că sărbătoarea ne propune exemplul unui astfel de om; în fapt, al celui mai mare om născut din femeie: Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, singurul prooroc care a văzut și a trăit împlinirea profețiilor întinse de-a lungul secolelor așteptării. De aceea, Sfântul Ioan poate fi paradigmatic pentru o cultură a duhului și a luminii, a adevărului, a vieții și a purității. Un simbol al purității este și frumoasa ie românească – sărbătorită în comunitățile noastre, din țară și din diaspora, tocmai în această zi. De altfel, mulți dintre credincioșii prezenți – între care, urmând unei frumoase tradiții, un grup de tulnicari și tulnicărese din județul Alba – purtau cu mândrie hainele de sărbătoare strămoșești.

La final, Preasfințitul Timotei, și-a exprimat profundele sentimente care îl leagă de anii de-nceput ai zidirii acestei mănăstiri, sarcină primită ca pe o ascultare, și sporită odată cu dragostea sa pentru împlinirea ei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu