Share
PS Iustin a târnosit biserica nouă din Breb; Credincioșii prezenți au transformat curtea acesteia într-o grădină a portului popular moroșenesc (GALERIE FOTO)

PS Iustin a târnosit biserica nouă din Breb; Credincioșii prezenți au transformat curtea acesteia într-o grădină a portului popular moroșenesc (GALERIE FOTO)

Duminică, 21 iunie, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de Târnosire a bisericii noi din localitatea Breb.

După cum însăși Preasfinția Sa arăta în cuvântul de început, târnosirea unei biserici este ca o reîntemeiere a comunității, ca o reafirmare a credinței nezdruncinate; o rememorare și actualizare a gestului celor care – în vremi prea vechi pentru a fi uitate vreodată – au ridicat, din puținul lor, prin mulțimea vicisitudinilor istorice, una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe românești. Azi, biserica nouă le cinstește memoria și le împlinește visul dăinuirii. Privită de la distanță în ziua târnosirii, biserica nouă părea răsărită din mijlocul credincioșilor care o înconjurau, în frunte cu Episcopul lor și cu largul sobor de preoți și diaconi.

Potrivit prof. Bogdan Roatiş, hrisovul evenimentului – document zidit, cu această ocazie, în Sfânta Masă, după rânduiala episcopilor de demult – stă mărturie în acest sens. Din el aflăm că lucrările de ridicare a noii biserici au început în anul 1981, în timpul regretatului preot paroh Mircea Antal. Ele au fost continuate de fiul dânsului, pr. Călin Antal, trecut și el în lumea celor drepți, în anul 2010. Actualul paroh, pr. Marian–Vasile Pop a continuat lucrările, în anul 2018 finalizându-se pictura, iar în anul 2020 lucrările de finisare exterioară. După cum însuși părintele paroh arăta în cuvântul de mulțumire, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără ajutorul lui Dumnezeu, al dârjilor credincioși din Breb și al întregii Biserici Ortodoxe Române.

Slujba de Târnosire s-a împlinit, cum era firesc, în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, rostul oricărei sfinte zidiri și nucleul oricărei comunități. Fapt demonstrat cu prisosință de mulțimea credincioșilor care, cu toate că a fost o zi ploioasă, au transformat curtea bisericii într-o grădină a portului popular moroșenesc. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, condus de Părintele Arhid. Drd. Adrian Dobreanu. Iar la vremea predicii nu numai cerul a plâns…

În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Iustin a vorbit despre demnitatea românească, despre identitatea ortodoxă, întemeiate pe moștenirea lăsată de Sfinți precum Ioan Casian, Gherman din Dobrogea și Dionisie Exiguul (cel Mic, cel Smerit) – cel atât de „Mic” încât a reușit să introducă pentru totdeauna în istorie măsura Erei Creștine; de voievozi care au preferat să-și părăsească scumpa vatră străbună, decât să se lepede de credința ortodoxă. Biserica veche din Breb – cu hramul „Sfinților Arhangheli” – , micuța biserică de lemn, contemporana lungului șir de episcopi maramureșeni, stă de aproape o jumătate de mileniu (din 1531) ca o curată mărturie, dincolo de evidență, împotriva tuturor pretențiilor și argumentelor străine.

Biserica nouă – cu hramul „Sfânta Treime” – iar, de acum și cu un al doilea hram, în Duminica Sfinților Români – nu este numai fiica celei vechi; căci această adevărată catedrală se înrudește, prin hram, cu cealaltă, eparhială, maica tuturor sfintelor lăcașuri din Maramureș și Sătmar.

În duhul acestei asocieri, la final, părintele paroh Marian–Vasile Pop i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Iustin, dăruindu-i, din partea sa și a credincioșilor, o frumoasă icoană a Sfintei Treimi. Preasfinția Sa i-a acordat părintelui distincția de iconom-stavrofor, ca o încununare a tuturor eforturilor sale. De asemenea, au fost acordate distincții eparhiale familiilor preoților ctitori, membrilor Consiliului parohial.

Lasă un comentariu