Share
Parastas la Rohia: Se împlinesc 5 ani de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira

Parastas la Rohia: Se împlinesc 5 ani de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira

Sâmbătă, 30 octombrie, se împlinesc 5 ani de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira, Părintele nostru și „Voievodul spiritual al Maramureșului”.

Cu acest prilej, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Protopopiatul Lăpuș, cu începere de la ora 09:30, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va săvârși Sfânta Liturghie în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Întâistătătorul Eparhiei noastre.

După Sfânta Liturghie, în jurul orei 11:30, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, cu Preacuviosul Părinte Arhim. Macarie Motogna, exarhul și starețul Mănăstirii, părinții slujitori și viețuitorii lăcașului monahal, vor oficia Slujba Parastasului la mormântul din incinta mănăstirii, unde își doarme somnul de veci Înaltpreasfințitul Părinte Justinian.

De asemenea, la ora 12:00, la toate bisericile de mir și mănăstirile din cuprinsul Eparhiei, vor fi trase toate clopotele în semn de prețuire, recunoștință și omagiu adus Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, Părintele nostru.

O viață închinată credinței

Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934). Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942).

La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei. În zorii în care această speranță devenea o certitudine, este numit stareț la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaș, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. în septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.

IPS Justinian Chira a încetat din viață în data de 30 octombrie 2016, într-o zi de duminică, în timpul Sfintei Liturghii, la vârsta de 95 de ani, după ce venise pe lume tot în glasul clopotelor liturgice și tot într-o zi de duminică, și nu oricare, ci Duminica Mare. Înaltul a fost înmormântat la Mănăstirea Rohia, pe care a păstorit-o timp de aproape 30 de ani.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.1 Comentariu în această postare

  1. Buzura lleana

    Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște

    Răspunde

Lasă un comentariu