Share
Hram și Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad (GALERIE FOTO)

Hram și Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad (GALERIE FOTO)

Luni, 29 iunie, a fost hramul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad.

De dimineață, aleile din curtea mănăstirii s-au umplut de credincioși, care își așteptau cu drag ierarhii: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. În luminosul Altar de vară, într-o zi asemenea, Preasfințiile Lor au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați fiind de un sobor de preoți și diaconi. Grupul psaltic „Theologos” al Catedralei Episcopale, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, a întregit deosebita atmosferă, prin răspunsurile liturgice.

Potrivit prof. Bogdan Roatiș, Icoanei Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care împodobește amintitul Altar de vară, i s-a alăturat, la vremea predicii, o altă icoană, făurită din cuvinte. Căci Preasfințitul Părinte Iustin a conturat, în tușe sugestive, mișcătoare, chipul celor doi Apostoli, emblematici pentru două moduri de viețuire și mărturie. Proveniți din medii sociale diferite, având o pregătire și temperamente diferite, ei s-au (re)găsit pe ei înșiși și unul pe altul doar atunci când L-au găsit pe Hristos. În fața evidenței, în fața Adevărului de netegăduit – Hristos, Pavel și Petru și-au schimbat inimile și viețile. De aceea, cu scăderile, dar mai ales cu ridicările lor, ei se constituie în tipologii ale credinței, de extremă relevanță și pentru noi, cei de azi. De la ei învățăm că lacrimile amare ale căinței ne limpezesc vederea duhovnicească și ne ajută să-L vedem pe Hristos și să nu mai rătăcim pe nenumăratele căi ale Damascului vieții noastre. Iar moartea lor martirică ne dă măsura vieții lor mărturisitoare, pildă de asumare a credinței.

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele stareț Arhim. Dr. Emanuil Rus le-a mulțumit ierarhilor pentru că au făcut ca sărbătorirea hramului de la Bixad să se desfășoare într-o atmosferă cu totul aparte, de aleasă trăire sufletească, și le-a dăruit, din partea obștii și a credincioșilor, câte o frumoasă icoană. Preasfințitul Părinte Iustin a făcut, la rândul său, obștii și comunității, un dar cu totul aparte: promisiunea că, în toți anii care vor veni, nu va lipsi episcop de la hramul Mănăstirii Bixad.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea, în curtea mănăstirii, a unei monumentale troițe, realizată prin jertfa materială a unui credincios. Cu voia lui Dumnezeu, ea va rămâne, peste veacuri, martor al binecuvântatei zile de 29 iunie 2020.

Lasă un comentariu