Share
Grupul psaltic „Theologos”, în pelerinaj la mănăstirile moldave; Arhid. Adrian Dobreanu: „Pelerinajul ne încarcă sufletele și trupurile” (FOTO)

Grupul psaltic „Theologos”, în pelerinaj la mănăstirile moldave; Arhid. Adrian Dobreanu: „Pelerinajul ne încarcă sufletele și trupurile” (FOTO)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în perioada 18 -19 septembrie, o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au efectuat un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei.

Prima oprire a fost la Mănăstirea Putna (cu închinare la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare și Sfântul Iacob Putneanul, precum și o întâlnire cu părintele ierodiacon Serafim Grigorescu, coordonatorul corului de psaltic al obștii mănăstirii), după care a urmat vizitarea Mănăstirii Sihăstria Putnei (cu închinare la Sfintele Moaște ale Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan și la mormintele Înaltpreasfințitului Părinte Pimen și al părintelui Proclu), Mănăstirea Bogdana din Rădăuți (închinarea la Sfintele Moaște ale Sfinților Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi), Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” (închinarea la Sfintele Moaște și ungerea cu untdelemn sfințit din cadrul Litiei de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul) și Mănăstirea Sihăstria Neamț (participarea la slujba privegherii, închinare la mormintele părinților Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Moroi ș.a.).

A doua zi, membrii Grupului psaltic „Theologos” au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Humulești, satul natal al marelui povestitor Ion Creangă, locul unde a fost botezat și a cântat pentru prima dată Axionul „Îngerul a strigat”.

Mai departe s-a continuat la Mănăstirea Miclăușeni în incinta căreia se află și Castelul Sturza. Itinerariul a continuat la Iași, cu închinare la Sfintele Moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași și ale Sfântulu Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

O bucurie deosebită a membrilor grupului a fost întâlnirea cu domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, profesor la Universitatea „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului Academic de Muzică bizantină „Byzantion”. Cu acest prilej membrii corului Episcopiei noastre s-au înfruptat din cuvintele frumoase și calde referitoare la muzica bizantină, care este adevărata și unica muzică a întregii Ortodoxii.

„Altarul, strana și credincioșii din biserică alcătuiesc „Treimea” în care se descoperă trăirea în duh a cântului bizantin, deoarece acesta mișcă sufletul înspre Dumnezeu”, a explicat Adrian Sîrbu.

„La sfârșitul acestui itinerar duhovnicesc se cuvine să mulțumim Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru binecuvântarea acordată pentru acest pelerinaj și unor binefăcători, amintind aici pe părintele Vasile Fodoruț de la bisericuța de lemn din Baia Mare, care ne-a pus la dispoziție mijlocul de transport cu ajutorul căruia am întreprins aceaste călătorii, precum și părinților stareți din sfintele mănăstiri care ne-au primit cu multă căldură și ospitalitate”.

„Pelerinajul în sine poate fi considerat o lucrare duhovnicească pentru că sădește în fiecare dintre noi o intensificare a rugăciunii și a vieții spirituale a fiecăruia dintre noi, în general; ne încarcă sufletele și trupurile cu duhul autentic și lucrător care există în sfintele mănăstiri, ca mărturii de veacuri a credinței noastre străbune”, a precizat Arhid. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu