Share
Cea de-a V-a ediție (online) a Concursului Național de Muzică bizantină „Ziua Învierii” și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a V-a ediție (online) a Concursului Național de Muzică bizantină „Ziua Învierii” și-a desemnat câștigătorii

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în această săptămână a avut loc audierea, jurizarea, transmiterea rezultatelor finale și stabilirea ierarhiei în cadrul Concursului Național de Muzică bizantină „Ziua Învierii”, ediția a V-a (online), organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, în colaborare cu Asociația culturală „Theologos”.

La eveniment s-au înscris 17 persoane, cu vârsta cuprinsă între 13 și 34 de ani, din mai multe zone ale țării. Partitura impusă pentru concursul din acest an a fost „Învierea lui Hristos văzând…”, glasul al II-lea (sursa: www.stavropoleos.ro), iar partitura la alegere a trebuit să fie compusă într-un glas diferit decât cel al partiturii impuse; de asemenea, alături de cele două înregistrări în format 4K sau HD participanții au trimis partitura la alegere în format *pdf sau *jpeg.

Juriul de specialitate (comisia de evaluare) a fost alcătuit din persoane consacrate și dedicate muzicii bizantine, cu renume internațional: prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București și coordonator al Corului „Psalmodia”; arhid. conf. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, Universitatea Națională de Muzică din București și dirijorul Grupului psaltic „Stavropoleos” și asist. univ. dr. Adrian Sîrbu, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și dirijorul Corului Academic „Byzantion”.

În urma evaluării înregistrărilor trimise, membrii juriului au efectuat două clasificări pe două categorii de vârstă: mediul preuniversitar (13-18 ani) și mediul universitar, postuniversitar (19-34 ani), deliberând astfel:

Premiul I

  • arhid. Mihai Dragoș (parohia „Sfântul Apostol Andrei”, Oradea);
  • Ionela Amelia Glăvan (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Ecaterina”, Prislop).

Premiul II

  • George Florea (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Sibiu);
  • Iuliana Ifrose (Vaslui);
  • Andrei Carp (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“, Mănăstirea Neamț);
  • Andrei Mihnea Lupașcu (Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Roman).

Premiul III

  • Ioan Alexandru Nedelcea (Universitatea Națională de Muzică din București);
  • Florian Vois (Botiz, județul Satu Mare);
  • Teodor Malanca (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Baia Mare);
  • Daniel Scutelnicu (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“, Mănăstirea Neamț).

Mențiuni:

  • monahia Ambrozia (Mănăstirea Borșa Pietroasa);
  • Iulia Ioana Vlad (Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Baia Mare);
  • Ioana Emanuela Benciu (Colegiul de Arte, Baia Mare).

Diplome de participare au primit următorii concurenți:

  • pr. Gabriel Chereji (Parohia Ortodoxă Cuța, județul Satu Mare);
  • Gelu Florin Colpos (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Sibiu);
  • Claudiu Mădălin Băban (Universitatea din Oradea, Departamentul de Muzică);
  • Ana Ivan (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti).

Etapa deliberării juriului, cât și cea a transmiterii rezultatelor către participanți a avut loc în mediul online prin intermediul platformei Zoom.

„La finalul acestui concurs doresc să mulțumesc Preasfințitului Părinte Iustin, ierarhul nostru, pentru susținerea acestui proiect, aflat deja la a cincea ediție, are o deschidere și o afinitate aparte față de muzica psaltică, membrilor juriului pentru pentru implicare, jurizare și pentru toate aprecierile, sugestiile și recomandările oferite tuturor participanților. Domniile lor sunt persoane deosebite, cu rezultate remarcabile în viața muzicii bizantine și care călăuzesc zi de zi tineri care doresc să îmbrățișeze acest drum.

De asemenea, felicit pe cei 17 participanți înscriși la acest concurs; într-un fel sau altul toți sunt câștigători, însă ierarhia (clasamentul) rezultă din înmulțirea dinamică a talanților în slujba muzicii psaltice. Nu în ultimul rând doresc să aduc mulțumiri doamnei Ramona Rachită din Statele Unite ale Americii care îmbrățisează cu dragoste acest concurs încă de la înființare cu sprijin financiar”, a precizat arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, coordonatorul acestui eveniment și dirijorul Grupului bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu