Share
A fost târnosită biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Baia Sprie (FOTO)

A fost târnosită biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Baia Sprie (FOTO)

În duminica a IV-a după Sfintele Paști, a vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Baia Sprie, Protopopiatul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Între părinții care au făcut parte din soborul slujitor amintim pe Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Zorel Buia, secretarul protopopiatului Baia Mare, cei doi părinți slujitori ai bisericii, Pr. Marius Cătană și Pr. Virgil Ștefan Pîsla, Protos. Varlaam Coroian, starețul Mănăstirii Chiuzbaia, Pr. Bogdan Ciocotișan, paroh în Dumbrăvița și președintele ATOP Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Radu Ioan Anton, slujitor la Catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare alături de alți preoți invitați din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii parohiale – „Lumină lină”.

Cu prilejul acestui eveniment ierarhul a hirotesit pe cei doi părinți slujitori ai aceste biserici în rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.

De asemenea, Preasfinția Sa a conferit Diploma Omagială a Anului 2021 – „al pastorației românilor din afara României”, mai multor binefăcători, între care amintim pe Birda Sebastian Alin, primarul orașului Baia Sprie, Consiliului Local al Orașului Baia Sprie, Corului „Lumină lină” al parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

La finalul slujbei, părintele Virgil a mulțumit ierarhului pentru prezența și binecuvântarea de a fi în mijlocul credincioșilor dar și pentru cuvântul de folos rostit cu ocazia târnosirii bisericii și a dăruit Preasfinției Sale o icoană pictată cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena și un coș cu flori.

Parohia cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Baia Sprie activează ca parohie de sine stătătoare începând de la 1 octombrie 2009, când a fost desprinsă de partea de sus a orașului Baia Sprie și s-a constituit ca parohie nouă. Din anul 2009 s-au realizat mai multe lucrări la biserica parohială, între care amintim: extinderea bisericii parohiale, constuirea unei clopotnițe bisericești cu sediu pentru bibliotecă, construirea unui altar de vară și un pangar pentru obiecte bisericești, loc adecvat pentru lumânări și anexe pentru grup sanitar. Această parohie are în subordine și coordonarea activităților sociale și filantropice a Căminului pentru persoane vârstnice din Baia Sprie, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.

Lasă un comentariu